Navigacija

Arhiva vesti

Konkurs za Blue Book stažiranje u Evropskoj komisiji

Evropska komisija je otvorila poziv za petomesečno stažiranje u toj instituciji Evropske unije u periodu od marta do kraja jula 2023. godine. Na konkurs se mogu prijaviti i kandidati iz Republike Srbije. Stipendirano stažiranje se nudi svima, bez obzira na uzrasnu grupu, a kandidati moraju posedovati diplomu osnovnih studija u minimalnom trajanju od 3 godine (180ESPB) i odlično znanje bar dva zvanična jezika Evropske unije. Prijavljivanje se vrši elektronski, preko sajta Komisije, najkasnije do 31. avgusta u podne.


Stipendije Vlade Meksika za akademsku 2022/2023. godinu

Vlada Meksika objavila je konkurs za dodelu stipendija za studiranje u toj zemlji za sve nivoe studija u akademskoj 2022/2023. godini. Na konkurs se mogu prijaviti i državljni Republike Srbije, a rok za prijave je 24. jul 2022. godine.


Otvoren poziv za mobilnost vanmrežnih (freemover) kandidata u okviru CEEPUS programa univerzitetske razmene

Studenti i nastavno osoblje sa državnih visokoškolskih ustanova u Repubici Srbiji koji žele da mobilnost realizuju na nekoj od inostranih ustanova koje ne učestvuju u radu istih CEEPUS mreža kao i njihova matična ustanova se sada mogu prijaviti za mobilnost u sklopu CEEPUS programa kao vanmrežni, tj. freemover kandidati. Prijave za mobilnost se podnose isključivo elektronskim putem, preko zvanične stranice CEEPUS programa, a krajnji rok za podnošenje prijava je 30. novembar 2022. godine. Kandidati za freemover mobilnost bi trebalo da imaju u vidu da se prijave za freemover mobilnosti u većini CEEPUS zemalja odobravaju za boravke tokom letnjeg semestra. Radi dobijanja detaljnijih informacija o realizaciji freemover mobilnosti u konkretnoj zemlji, kandidati se mogu obratiti Nacionalnoj CEEPUS kancelariji države u kojoj žele da borave, čiji kontakti su dostupni na Contact stranici zvaničnog CEEPUS sajta.

Otvoren poziv za mobilnost vanmrežnih (freemover) kandidata u okviru CEEPUS programa univerzitetske razmene

Otvoren konkurs za naučno-tehnološku saradnju kroz francusko-srpski program ”Pavle Savić” za 2022/2023 godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je deseti Konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Republike Srbije i Republike Francuske kroz program integrisanih aktivnosti „Pavle Savić” tj. „Partnerstvo Hubert Curien”. Predmet konkursa je sufinansiranje uzajamnih poseta istraživača (troškovi putovanja i boravka) koje se realizuju u okviru projektnih aktivnosti programa bilateralne naučno-tehničke saradnje. Rok za prijavu je 22. jul 2022. godine.


Konkurs za stipendirane studije Kraljevine Maroka u 2023/2023 akademskoj godini

Agencija za međunarodnu saradnju Kraljevine Maroka (AMCI) je objavila konkurs za dodelu stipendija Vlade Kraljevine Maroka za osnovne, master i doktorske studije u toj zemlji u akademskoj 2022/2023. godini, na državnim visokoškolskim ustanovama, koje se izvode na francuskom ili arapskom jeziku. Planirano je da kandidatima iz Srbije bude dodeljeno 15 stipendija, a rok za prijaljivanje je 6. jul 2022. godine.


Otvoren konkurs za izbor omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama za 2022/2023 godinu

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije je raspisalo konkurs za izbor dva omladinska delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama (UN), za koji se mladi od 19 do 27 godina mogu prijaviti podnošenjem onlajn prijave od 15. juna do 15. jula 2022. godine. Izabrani mladi predstavnici Republike Srbije će prisustvovati zasedanjima u UN u koje su uključeni mladi, gde će imati priliku da zastupaju interese Srbije u UN i predstavljaju potrebe mladih u Srbiji.


Otvoren prvi konkursni rok za upis na osnovne i integrisane studije u Republici Srbiji za akademsku 2022/2023 godinu

Prvi konkursni rok za upis na osnovne i integrisane studije u Srbiji u akademskoj 2022/2023. godini biće otvoren od sredine juna do sredine jula, a u toku istog perioda je planirano i održavanje prijemnih ispita za upis na visokoškolske ustanove (VŠU) u Srbiji. Detaljne informacije o rokovima za predaju dokumenata, kao i datumima prijemnih ispita i upisa na programe osnovnih i integrisanih studija je moguće naći na veb-stranicama VŠU. 


Stipendije ministarstva preduzetništva i turizma Rumunije za osnovne i master studije za 2022/2023. godinu

Otvoren je poziv ministarstva poduzetništva i Turizma Rumunije za stipendirano studiranje na osnovnim i master studijama za akademsku 2022/2023. godinu. Na konkursu mogu učestvovati i kandidati iz Republike Srbije, a krajnji rok za podnošenje prijava je 31. jul 2022. godine. Prijave se podnose elektronski slanjem potrebne dokumentacije na imejl adresu: burse2022@dce.gov.ro. Nepotpune ili naknadno pristigle prijave neće se uzimati u razmatranje.


Konkurs za mlade evropske ambasadore

Otvoren je poziv za mlade evropske ambasadore, na koji mogu da se prijave mladi iz Srbije uzrasta od 18 do 29 godina. Uz popunjen prijavni obrazac na engleskom jeziku, zainteresovani kandidati treba da dostave i kratak, jednominutni video u kome treba da objasne zašto žele da postanu mladi evropski ambasadori. Prijave se podnose elektronski, najkasnije do 30. juna 2022. godine.


Konkurs za stpendirano studiranje u Japanu u 2023.

Ministarstvo obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije (eng. MEXT) Japana raspisalo je konkurs za dodelu stipendija stranim kandidatima koji žele da upišu osnovne studije, te studije drugog i trećeg stepena u ovoj dalekoistočnoj zemlji u 2023. godini. Rok za konkurisanje je 17. jun 2022. godine.


Otvoren je konkurs za CEEPUS razmene unutar mreža za akademsku 2022/2023. godinu

Poziv za prijavljivanje studenata i nastavnog osoblja sa državnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srbije za mrežne mobilnosti na partnerskim institucijama u zemljama učesnicama u CEEPUS programu je otvoren. Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti do 15. juna za razmene koje će se realizovati tokom zimskog semestra naredne akademske godine. Kandidati koji žele da mobilnost realizuju tokom letnjeg semestra prijavu moraju podneti do 31. oktobra. Sve prijave se podnose putem zvaničnog CEEPUS veb-sajta. Poziv za prijavljivanje kandidata van mreža (freemover kandidati) biće otvoren u julu tekuće godine.

Otvoren je konkurs za CEEPUS razmene unutar mreža za akademsku 2022/2023. godinu

Upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2022/2023. godini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije objavilo je informacije o upisu učenika u prvi razred srednje škole na svom portalu ”Moja srednja škola” na kom se mogu pronaći detaljne informacije o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2022/2023. godini. Reč je o upisu u srednje škole čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. 


Konkurs za naučno-istraživačke boravke u Francuskoj - „IT makes S(ci)ENSE“

Ambasada Francuske u Srbiji i Francuski institut dodeljuju 12 stipendija za kratkoročne boravke od 18 dana u okviru programa „IT makes S(ci)ENSE“ namenjenih istraživačima iz Srbije za naučno-istraživački boravak u istraživačkoj ekipi u Francuskoj. Boravak bi trebalo da se realizuje između 22. juna i 31. decembra 2022. Više informacija i aplikacioni formular dostupni su na stranici Francuskog instituta u Srbiji.


Konkurs za stručne prakse studenata Univerziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu i Grad Beograd pozivaju studente završnih godina osnovnih i master studija da se prijave za program plaćene tromesečne letnje univerzitetske radne prakse BG PRAKSA i iskoriste priliku za sticanje radnog iskustva u struci u gradskim preduzećima, ustanovama kulture i gradskoj upravi. Konkurs sa svim detaljima i raspoloživim pozicijama za praksu, opisom posla, uslovima za svaku poziciju i potrebnim dokumentima nalazi se na sajtu Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu. Konkurs je otvoren od 12. aprila do 4. maja 2022. godine u ponoć, a prvi dan prakse biće 1. jul 2022. godine.


Međunarodna omladinska konferencija ”Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija – BIMUN 2022”

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije priprema 19. međunarodnu studentsku konferenciju „Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija – BIMUN 2022", koja će se održati u Beogradu od 11. do 15. maja 2022. godine. Prijave se vrše putem elektronske aplikacije do 10. aprila 2022. godine. Za više informacija posetite veb-sajt Beogradskog međunarodnog modela Ujedinjenih nacija.

Međunarodna omladinska konferencija ”Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija – BIMUN 2022”

Stipendije za stažiranje i studentske razmene u Poljskoj za akademsku 2022/2023. godinu

Kroz program razmene studenata i istraživača u okviru bilateralne saradnje Srbije i Poljske, Nacionalna agencija za akademsku razmenu Poljske (NAWA) nudi stipendije visokoobrazovanim kandidatima iz Srbije za obavljanje staža u trajanju od 1 do 9 meseci, kao i za jednosemestralne razmene u svrhu studiranja za 10 studenata na osnovnim i master studijama u Republici Poljskoj. Rok za prijavu je 13. april 2022. godine.


Univerzitet u Beogradu organizuje prvi virtuelni sajam obrazovanja za učenike srednjih škola

Univerzitet u Beogradu organizuje prvi onlajn sajam za učenike srednjih škola u Srbiji koji će se održati 29. i 30. marta 2022. u terminu od 10 do 16.30 časova. Svoje studijske programe predstaviće svi fakulteti Univerziteta u Beogradu putem Zum platforme i u direktnom kontaktu sa maturantima. Raspored prezentacija po danima i link za događaj dostupan je na veb-sajtu Univerziteta u Beogradu.


Konkurs Nacionalne agencije za akademsku razmenu Republike Poljske za stipendirane master studije za akademsku 2022/2023. godinu - Banach Scholarship Programme

Nacionalna agencija za akademsku razmenu Poljske i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Poljske pozivaju zainteresovane kandidate da se prijave na konkurs za stipendije radi pohađanja master studijskih programa na državnim i privatnim univerzitetima u Poljskoj za akademsku 2022/2023. godinu iz oblasti inženjerskih i tehničkih nauka, poljoprivrednih nauka, prirodnih nauka, kao i društveno-humanističkih nauka, sa izuzetkom filoloških studija u oblasti maternjeg jezika studenta. Rok za dostavljanje prijave je 31. mart 2022. godine.


Konkurs za učešće studenata u Millenium Fellowship programu liderstva za održivi razvoj 2022.

United Nations Academic Impact (UNAI) i Millenium Campus Network (MCN) pozivaju studente univerziteta širom sveta, uključujući i studente iz Srbije, da se prijave za učešće u Millenium Fellowship programu. Reč je o jednosemestralnom programu razvoja liderstva među studentima u svrhu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Prijava za učešće u ovogodišnjem ciklusu ovog programa je otvorena do 31. marta 2021. godine,  a program traje od 1. avgusta do 30. novembra 2022. godine.


Konkurs za master programe Međunarodnog pomorskog instituta na Malti za akademsku 2022/2023. godinu

Međunarodni institut za pomorsko pravo sa sedištem na Malti poziva zainteresovane kandidate iz Srbije da se prijave na konkurs za dva master programa – Međunarodno pomorsko pravo (oblast pravnih nauka) i Međunarodno pomorsko zakonodavstvo (oblast društvenih nauka) za akademsku 2022/2023 godinu. Oba programa počinju u oktobru 2022. i traju jednu godinu. Rok za prijavljivanje za oba programa je 01. april 2022. godine. Više o programima može saznati na zvaničnoj brošuri Međunarodnog pomorskog instituta.