Navigacija

Arhiva vesti

Otvoren je konkurs za CEEPUS razmene unutar mreža za akademsku 2021/2022. godinu

Otvoren je poziv za prijavu mobilnosti kandidata sa državnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srbije za učešće u akademskoj razmeni u okviru CEEPUS III programa. Zainteresovani studenti i nastavno osoblje mogu putem CEEPUS platforme podneti prijavu za mobilnost na partnerskim institucijama u okviru odobrenih mreža. Javni poziv za podnošenje mrežnih prijava za mobilnosti u zimskom semestru je otvoren do 15. juna, dok kandidati koji žele da mobilnost realizuju tokom letnjeg semestra prijavu moraju podneti do 31. oktobra.

Otvoren je konkurs za CEEPUS razmene unutar mreža za akademsku 2021/2022. godinu

Stipendije za studiranje u Islamskoj Republici Iran u akademskoj 2021/2022. godini

Ministarstvo nauke, istraživanja i tehnologije Islamske Republike Iran dodeljuje stipendije za studiranje na osnovnim, master i doktorskim studijama u toj zemlji. Bliže informacije mogu se pronaći u propozicijama konkursa na internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, u odeljku ”Konkursi i javni pozivi stranih vlada i fondacija”. U slučaju nedoumica, zainteresovani kandidati mogu poslati upit na imejl iranemb.beg@mfa.gov.ir, ili se obratiti kontakt osobi u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije na jelena.pazun@mpn.gov.rs. Rok za podnošenje prijava nije naveden, ali se ohrabruju ranije prijave s obzirom da školska godina u Iranu počinje 20. septembra 2021. godine.


Stipendije za studiranje u Japanu u 2022. godini

Vlada Japana, tačnije Ministarstvo obrazovanja, sporta i tehnologije (eng. MEXT), dodeljuje stipendije stranim kandidatima za studiranje u Japanu na svim nivoima studija u 2022. godini. Rok za podnošenje prijava je 1. jun 2021. godine.

Stipendije za studiranje u Japanu u 2022. godini

Stipendirano studiranje na master studijama na Univerzitetu Kalabrija u akademskoj 2021-2022. godini

Univerzitet Kalabrija poziva zainteresovane kandidate koji dolaze iz zemalja van Evropske unije da se prijave za stipendirano studiranje na master studijama u akademskoj 2021-2022. godini. Kandidati mogu izabrati jedan od 11 ponuđenih master programa koji će se izvoditi na engleskom jeziku. Više informacija o visini i obuhvatu stipendije, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave dostupno je na sajtu Univerziteta Kalabrija. Prijave se podnose do 14. maja 2021. godine.


Stipendije za studiranje master programa iz oblasti evropskih pravnih studija u Luksemburgu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Luksemburga raspisalo je konkurs za dodelu šest stipendija za pohađanje master programa evropskih pravnih studija (Master programme in European Legal Studies - MELS Online). Za stipendije se mogu prijaviti državni službenici, zaposleni u pravosuđu ili organizacijama civilnog društva, kao i svi ostali koji se profesionalno bave pravom i zainteresovani su za izučavanje ove oblasti. Master program kombinuje onlajn i nastavu uživo, a sprovode ga Evropski institut za javnu upravu (EIPA) iz Luksemburga i Univerzitet Loren iz Francuske. Studije su dvojezične, te se od kandidata zahteva odlično poznavanje jednog od jezika i osnovno vladanje drugim. Nastava se izvodi na engleskom i francuskom jeziku. Više informacija o visini i obuhvatu stipendije, kao i o uslovima učešća dostupno je ovde. Prijave se podnose do 14. maja 2021. godine.


Stipendije Nacionalne agencije za akademsku razmenu Poljske za akademsku 2021/2022. godinu

Nacionalna agencija za akademsku razmenu Poljske raspisala je konkurs za odlazak na stipendirane akademske razmene u Poljsku. Stipendije su dostupne za obavljanje naučnog staža u trajanju od jednog do devet meseci, kao i za jednosemestralne boravke u svrhu studiranja za maksimalno deset studenata na osnovnim i master studijama. Detaljne informacije dostupne su na internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, u odeljku ”Konkursi i javni pozivi stranih vlada i fondacija - Stipendije Vlade Republike Poljske za akademsku 2021/2022. godinu”.  Prijavna dokumentacija se šalje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije najkasnije do 5. maja 2021. godine.


Stipendije Republike Indonezije za studiranje na osnovnim, master i doktorskim studijama u akademskoj 2021/2022. godini

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Indonezije, u okviru programa stipendiranja Kemitraan Negara Berkembang - KNB, raspisalo je konkurs za dodelu stipendija za studiranje na osnovnim, master i doktorskim studijama na više univerziteta u Republici Indoneziji. Bliže informacije o dostupnim studijskim programima, uslovima i načinu prijave dostupne su na zvaničnom sajtu programa stipendija. Rok za prijavu je 4. maj 2021. godine.


Stipendije za letnje seminare bugarskog jezika

Na raspolaganju je ukupno pet stipendija za pohađanje letnjih seminara bugarskog jezika. Seminari će biti organizovani na dva univerziteta u Republici Bugarskoj: Univerzitetu „Sveti Kliment Ohridski“ u Sofiji i na Univerzitetu „Sveti Kiril i Metodij“ u Velikom Trnovu. Popunjeni prijavni formulari se podnose ambasadi Republike Bugarske u Beogradu na imejl embassy.belgrade@mfa.bg, najkasnije do 24. aprila 2021. godine. Prijavni formulari se mogu preuzeti na internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.


Stipendije za studiranje na Moskovskom državnom univerzitetu u akademskoj 2021/2022. godini

Moskovski državni univerzitet za međunarodne odnose (MGIMO) raspisao je konkurs za stipendirano studiranje na osnovnim i master akademskim studijama. Dostupna je i jedna stipendija za učenje ruskog jezika. U prvoj fazi prijave, potrebno je da zainteresovani kandidati pošalju popunjen prijavni formular na mejl adresu jelena.pazun@mpn.gov.rs, najkasnije do 23. aprila 2021. prijavni formular i propozicije konkursa dostupne su na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.


Serija hakatona o sajber bezbednosti za studente iz Srbije i regiona

CRDF Global organizuje prvi u nizu hakatona o sajber bezbednosti, tačnije o internetu inteligentnih uređaja (Internet of Things – IoT). Takmičenje će trajati dva dana, od 22. do 23. aprila. Svi zainteresovani studenti iz Srbije, prvenstveno studenti tehničkih nauka, mogu se prijaviti putem ovog linka ili skeniranjem QR koda koji je dostupan na flajeru ispod. Studenti mogu učestvovati pojedinačno, ili u timovima. Više informacija o hakatonu može se dobiti upitom na imejl: cyber@crdfglobal.org.

Serija hakatona o sajber bezbednosti za studente iz Srbije i regiona

Master studije iz oblasti IKT na Kiparskom univerzitetu u Nikoziji

Kiparski univerzitet u Nikoziji poziva zainteresovane kandidate da se prijave na master program na engleskom jeziku MSc Program in Intelligent Critical Infrastructure Systems. Pet najuspešnijih kandidata će dobiti stipendiju za pokrivanje 50% do 100% troškova školarine. Svi primljeni kandidati će moći da se prijave na konkurse za radno mesto u KIOS centru za istraživanje i inovacije. Prijave se podnose preko onlajn platforme Univerziteta, najkasnije do 16. aprila u 17 časova po lokalnom vremenu.


Studentska međunarodna konferencija Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija - BIMUN 2021

Studentska međunarodna konferencija Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija - BIMUN 2021 održaće se u Beogradu od 19. do 23. maja 2021. godine. BIMUN mladim delegatima pruža mogućnost da u praksi bolje upoznaju aktuelna međunarodna pitanja i načine njihovog rešavanja u okviru UN, da primenjuju osnovna diplomatska načela, kao i doprinosi razvijanju njihovih ličnih veština. Studenti i srednjoškolci preuzimaju uloge diplomata UN, predstavljaju različite zemlje i raspravljaju o aktuelnim svetskim temama, u skladu sa procedurom UN. Radni jezik BIMUN konferencije je engleski. Rok za prijavu je 31. mart, a više informacija o uslovima učešća i načinu prijave dostupno je na sajtu Beogradskog međunarodnog modela Ujedinjenih nacija.


Stipendije Vlade Ukrajine za akademsku 2021/2022. godinu

Ministarstvo prosvete i nauke Ukrajine raspisalo je konkurs namenjen studentima iz Srbije za upis na stipendirane cele osnovne, master i doktorske studije iz oblasti humanističkih, društvenih i tehničkih nauka u toj zemlji. Dostupno je 20 stipendija za osnovne i master studije i 2 stipendije za doktorske studije. Kandidati se mogu prijaviti do 18. marta 2021. godine, i to preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, na čijem sajtu je dostupno više informacija.


Otvoren konkurs novog programa podrške istraživanju evropskih integracija za 2021. i 2022. godinu

Otvoren je konkurs za dodelu grantova za sprovođenje istraživanja na temu evropskih integracija u Istorijskom arhivu Evropske unije u Firenci (HAEU), namenjen studentima postdiplomskih studija i postdoktorantima iz zemalja Višegradske grupe, Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana, uključujući Srbije. Program se sprovodi u saradnji Međunarodnog Višegrad fonda (IVS) i Evropskog univezitetskog instituta (EUI) čiji je HAEU deo. Tokom 2021. i 2022. godine, buće dodeljeno ukupno 10 granotva u iznosu od 5000 evra. Prijave su moguće u dva roka godišnje: do 30. aprila i 31. oktobra.


Stipendije Vlade Republike Koreje za akademsku 2021/2022. godinu

Nacionalni institut za međunarodno obrazovanje (NIIED) Republike Koreje otvorio je konkurs za stipendirano studiranje stranih studenata na celim poslediplomskim studijama na visokoškolskim ustanovama u toj zemlji u 2021/2022. godini. Reč je o stipendijama za master i doktorske studije, kao i istraživačke programe, sa jednogodišnjim programom učenja korejskog jezika. Zainteresovani kandidati se prijavljuju lično ili putem pošte Ambasadi Republike Koreje u Beogradu, na čijoj internet stranici je dostupno više infromacija i prijavni formular. Rok za prijave je 12. mart 2021. godine u 17 časova.


Konkurs za učešće studenata u Millenium Fellowship programu liderstva za održivi razvoj 2021.

United Nations Academic Impact (UNAI) i Millenium Campus Network (MCN) pozvali su studente i univerzitete širom sveta, uključujući Srbije, da se prijave za učešće u Millenium Fellowship programu. Reč je o jednosemestralnom programu razvoja liderstva među studentima u svrhu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Naredni rok za prijave je 28. februar 2021. godine, a program traje od 1. avgusta do 1. decembra 2021. godine.


Stipendije Vlade Mađarske za studiranje na master studijama iz oblasti poljoprivrednih nauka u akademskoj 2021/2022. godini

Vlada Mađarske, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, otvorila je konkurs za dodelu stipendija za master studije iz oblasti poljoprivrednih nauka u Mađarskoj u školskoj 2021/2022. godini. Konkurs je dostupan i državljanima Republike Srbije. Više informacija o pozivu može se pronaći na gore navedenoj internet stranici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, kao i u propozicijama konkursa. Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti slanjem prijavne dokumentacije na imejl adresu REU-Scholarship@fao.org, do 28. februara 2021. godine.


Stipendije Vlade Rumunije za akademsku 2021/2022. godinu

Otvoren je poziv Vlade Rumunije za stipendirano studiranje na svim nivoima studija u akademskoj 2021/2022. godini. Konkurs je dostupan državljanima država koje nisu članice Evropske unije. Prijave se podnose Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije najkasnije do 16. aprila 2021. godine.


Stipendije Vlade Bavarske za letnje kurseve nemačkog jezika za 2021. godinu

Bavarski akademski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu (BAYHOST) poziva zainteresovane studente i zaposlene na visokoškolskim ustanovama u Srbiji da se prijave za stipendije za letnje kurseve nemačkog jezika Vlade Bavarske. Zainteresovani kandidati moraju posedovati minimum B1 nivo znanja nemačkog pre prijave. Bliže informacije o uslovima učešća, načinu prijave, prijavnoj dokumentaciji i obuhvatu i visini stipendije mogu se pronaći na internet stranici Bavarskog akademskog centra (BAYHOST). Prijavljivanje se vrši popunjavanjem elektronskog prijavnog formulara i dostavljanjem celokupne dokumentacije na adresu: BAYHOST, Stichwort: „Sommersprachkursbewerbung“, Universitätsstr 31, 93053 Regensburg, Deutschland, najkasnije do 23. marta 2021. godine.


Konkurs Global UGRAD programa za studentske razmene u SAD u akademskoj 2021/2022. godini

Biro za obrazovanje i kulturu Ministarstva spoljnih poslova SAD raspisao je konkurs za odlazak na stipendirane jednosemestralne studentske razmene na univerzitetima i koledžima u SAD u akademskoj 2021/2022. godini u okviru Global Undergraduate Exchange programa (Global UGRAD). Na konkurs se mogu prijaviti i studenti osnovnih studija iz Srbije, zaključno sa 28. februarom 2021. godine. Više informacija dostupno je na sajtu Ambasade SAD u Srbiji, a prijave su moguće putem sajta Global UGRAD programa.


Mogućnosti za stipendirane mobilnosti u Republici Slovačkoj u akademskoj 2021/2022. godini

Studenti, istraživači i nastavno osoblje na visokoškolskim ustanovama u Srbiji imaju mogućnost odlaska na stipendirane mobilnosti u Republici Slovačkoj u trajanju od tri do deset meseci. Takođe, na raspolaganju su i maksimalno četiri stipendije za učestvovanje u letnjoj školi slovačkog jezika u avgustu 2021. godine. Prijavljivanje se vrši slanjem celokupne dokumentacije Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, najkasnije do 5. marta 2021. godine