Navigacija

Stipendije Slovačke Republike za talentovane studente za akademsku 2024/25. godinu

Vlada Slovačke Republika obezbedila je 100 stipendija za talentovane studente iz celog sveta. Stipendije su namenjene za celokupne osnovne i integrisane studije (kombinovane osnovne i master studije). Iznos stipendije je 12.000 evra i tim novčanim sredstvima finansiraće se prve tri godine studija. Mesečni iznos koji studenti dobijaju je 400 evra, a isplaćuje se u periodu od septembra do juna (trajanje akademske godine u Slovačkoj). 

 

Stipendija pruža studentima mesečni dodatak, oslobađa ih plaćanja školarine i uključuje u sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja u Slovačkoj Republici. 

 

Obaveza studenta je da samostalno stupi u kontakt sa visokoškolskom ustanovom koju bi pohađao. Dobijanje stipendije ne garantuje upis na željenu ustanovu. Studentima su dostupne sve državne i privatne visokoškolske ustanove, kao i svi studijski programi. Na ovom portalu omogućeno je pretraživanje programe čija se nastava izvodi na engleskom jeziku.

 

Prijava za stipendiju se obavlja preko ovog veb-sajta i moguća je do 30. juna 2024. godine. 

 

Uz prijavu je potrebno priložiti kopiju pasoša da bi se utvrdilo državljanstvo kandidata. Kako bi se osigurala različitost među kandidatima, prvih 50 stipendija se deli na pet kategorija (Evropa; SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i Okeanija; Južna Amerika; Centralna Amerika i Afrika; Azija) i za svaku kategoriju namenjeno je po deset stipendija. Za ostalih 50 stipendija kandidati se rangiraju na osnovu rezultata Testa školskih sposobnosti (Scholastic aptitude test, SAT), nezavisno od matične države.

 

Rezultate pomenutog testa kandidat treba da unese u trenutku prijavljivanja.Testiranje se obavlja od 1. januara 2019. do krajnjeg roka za prijavu. Da bi se rezultati uvažili, kandidat treba da ostvari najmanje 1050 poena. O rokovima i načinu polaganja testa saznajte na ovom linku.

 

Studenti koji su ranije studirali u Slovačkoj i stekli diplomu srednje škole ili visokoškolske ustanove nisu podobni kandidati za prijavu. 

 

Za više informacija o studijama u Slovačkoj posetite veb-sajt Study in Slovakia – good idea. Da saznate više o pojedinostima o ovoj stipendiji možete da koristite ovaj veb-sajt, a ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za stipendiju, uputite ih na imejl-adresu scholarships.talents@minedu.sk

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/460/images.jpeg