Navigacija

Stipendije programa „Studiraj u Iraku“ za akademsku 2024/2025. godinu

Ministarstvo visokog obrazovanja i naučnog istraživanja Iraka pokrenulo je 2023. godine program pod nazivom „Studiraj u Iraku“ sa ciljem upoznavanja Republike Irak, promovisanja međunarodne saradnje i uključivanja studenata u obrazovni sistem ove zemlje. Za akademsku 2024/25. godinu, obezbeđene su potpune ili delimične stipendije za sve zainteresovane strane studente osnovnih studija na državnim i privatnim univerzitetima u Iraku. 

 

Programom je obezbeđeno preko 14.000 mesta za strane studente na 59 visokoškolskih ustanova u Iraku. Celokupna stipendija je obezbeđena za preko 7.500 mesta, dok su za oko 6.200 mesta troškovi studija delimično pokriveni. Celokupnom stipendijom je, osim školarine, obezbeđen i smeštaj, a delimičnom su pokriveni troškovi polovine školarine (ostatak plaća student). Studenti mogu da upišu studije i kao samofinansirajući kandidati, te sve troškove obezbede samostalno. Detaljne informacije nalaze se i u Vodiču za studente

 

Prijavljivanje se vrši registrovanjem ličnog naloga na veb-sajtu Study in Iraq. Zainteresovani kandidati trba da popune osnovne informacije o sebi, a zatim prilože poslednju stečenu diplomu, broj i sliku pasoša, koji mora da bude važeći u trajanju od minimalno dve godine. 

 

Dokumenta koja su potrebna za prijavu su: 

• diploma prethodno ostvarenog obrazovanja, u boji, prevedena na arapski ili engleski jezik (diploma mora da bude overena od strane Ministarstva spoljnih poslova, kao i Ambasade Republike Irak);

• izvod iz matične knjige rođenih ili kopija ličnog identifikacionog dokumenta (dokaz o državljanstvu);

• kopija pasoša;

• izjava kandidata da se neće samostalno prijaviti na studije u Iraku van programa i potvrda ispravnosti navedenih informacija (dokument može da se preuzme na ovom linku).

 

Rok za prijavljivanje za studente osnovnih studija je otvoren do sredine avgusta. Starosna granica za prijavu za celokupnu stipendiju za osnovne studije je 30 godina. 

 

Više o ograničenjima, stipendijama i uslovima učešća možete da pronađete u brošuri „Studiraj u Iraku“.

 

Za dodatna pitanja, obratite se imejlom na adresu info.studyiniraq@scrd-gate.gov.iq

Slike

  • /uploads/attachment/vest/458/main-qimg-ffc73a4d8fdaa9c2f13080a57bef1c71-lq.jpeg