Navigacija

Stipendije Kraljevine Maroko za akademsku 2024/25. godinu

Kraljevina Maroko je, i ove godine, obezbedila petnaest stipendija za državljane Republike Srbije za upis na osnovne i postdiplomske studije na marokanskim javnim obrazovnim ustanovama koje se bave opštim ili stručnim obrazovanjem. Marokanska međunarodna agencija za saradnju (AMCI) Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Maroko dodeljuje stipendije zainteresovanim kandidatima iz Republike Srbije na osnovu bilateralnog sporazuma i saradnje sa Ministarstvom prosvete.

Odabir kandidata za studije obavlja se u dve faze – predselekcije i konačne selekcije. Za upis na osnovne studije, predselekcija kandidata vrši se na osnovu ocena iz prvog i drugog tromesečja poslednje godine školovanja, dok se za upis na master i doktorske studije vrši na osnovu ocenjivanja pristigle dokumentacije koja se vezuje za prethodno završeni nivo studija.

Dokumenta za predselekciju kandidata je potrebno da se dostave Ministarstvu prosvete Republike Srbije na imejl-adresu jelena.pazun@mpn.gov.rs, sa naznakom Za konkurs „Stipendije Kraljevine Maroko za 2024/2025. godinu“ do 9. maja 2024. godine. Preostalu dokumentaciju koja je potrebna za konačan odabir kandidata (osnovne studije) treba da pošaljete do 10. jula 2024. godine. Više informacija o dokumentima u inicijalnom konkursu za prijavu dostupno je na ovom linku.

Prilikom podnošenja prijave svi kandidati treba da dostave dokaz o državljanstvu, uverenje o (ne)kažnjavanju, potvrdu o zdravstvenom stanju i vakcinaciji, kao i rezultat PPD proba testa (test kojim se dokazuje prisustvo infekcije bacilom tuberkuloze).

Za pohađanje programa na osnovnim studijama mogu da se prijave kandidati koji imaju između 19 i 23 godine, zavisno od ograničenja visokoškolske ustanove. Kandidati koji se prijavljuju za master ili doktorske studije moraju da navedu naziv ustanove i programa koji bi želeli da pohađaju. Informacije o marokanskim državnim visokoškolskim ustanovama dostupne su na veb-sajtu Departmana za visoko obrazovanje.

Nastava na univerzitetima se realizuje na francuskom ili arapskom jeziku, u zavisnosti od toga koja oblast je u pitanju. U slučaju programa vezanih za nauku, tehnologiju ili ekonomiju, nastava je uglavnom na francuskom, dok su programi Arapski jezik i književnost i Islamske studije isključivo na arapskom. Izuzetak mogu da budu programi pravnih nauka koji mogu da se pohađaju na oba jezika.

Stipendija predstavlja mesečni iznos od 750 marokanskih dirhama (oko 70 evra) koji se isplaćuje za tekuću akademsku godinu, 12 meseci (od septembra do avgusta). Studentima se ne garantuje smeštaj, ali primljeni kandidati mogu da kontaktiraju sa AMCI ukoliko žele da im se pruži podrška u vidu smeštaja u neke od smeštajnih objekata koji pripadaju visokoškolskim ustanovama ili kampusima. U slučaju da studenti ostvare pravo na smeštaj u studentskom domu, mogu da podnesu zahtev za karticu za menzu koja im omogućava obroke po povoljnijim cenama.

Stranim studentima je, tokom perioda studiranja, dostupna zdravstvena polisa osiguranja tokom boravka u Maroku. Više informacija o osiguranju dostupno je na ovom linku.

Primljeni kandidati dobiće informativno pismo potvrde, koje će sadržati informacije vezane za nivo studija, program studiranja i stipendiju. Tom prilikom biće pružene i smernice sa svim daljim koracima o procesu prijave na visokoškolsku ustanovu, sticanja vize, dolaska i slično.