Navigacija

Konferencija „Internacionalizacija srednjih škola“

Fondacija Tempus i Nacionalni tim za podršku projektima mobilnosti organizovali su 16. decembra 2022. godine u Beogradu konferenciju na temu internacionalizacije srednjih škola.

Internacionalizacija predstavlja uvođenje aktivnosti međunarodnog karaktera u redovan rad škola.

Konferenciju je, zajedno sa gospodinom Radovanom Živkovićem iz Ministartsva prosvete i članom Nacionalnog tima, kao i gospođom Marijom Filipović-Ožegović,  upraviteljkom Fondacije Tempus, otvorio gospodin Martin Klauke iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Nakon uvodnih obraćanja, gospodin Uve Brandenburg iz organizacije Global Impact Institute iz Praga govorio je prisutnima o prednostima i izazovima međunarodne saradnje. Potom je gospođa Lida Kita iz Evropske fondacije za obuke predstavila centre za izvrsnost u stručnom obrazovanju.

U nastavku programa, gospođica Dijana Milićević iz Fondacije Tempus predstavila je učesnicima kako srednje škole mogu da uvedu aktivnosti međunarodnog karaktera u svoj rad učešćem u programu Erazmus+, dok je gospođa Olivera Radenković, članica Nacionalnog tima iz Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“ iz Niša, govorila o potrebi za strateškim planiranjem na nivou škola kao preduslovu za kvalitetnu internacionalizaciju.

U drugom delu konferencije, gospođa Zorica Đoković, direktorka Tehničke škole „Drvo-art“ iz Beograda i članica Nacionalnog tima, i gospođa Vera Petrović, članica Nacionalnog tima iz Medicinske škole sa domom učenika „Sestre Ninković“ iz Kragujevca, predstavile su iskustvo svojih škola u vezi sa organizovanjem odlaznih i dolaznih mobilnosti učenika i zaposlenih. Sa njima su bili i njihovi učenici koji su učestvovali u projektima i objasnili koliko su im mobilnosti značile.

Na kraju događaja, gospodin Ivan Miloš, član Nacionalnog tima iz Poljoprivredne škole sa domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca, upoznao je učesnike sa dokumentom „Predlog za priznavanje ishoda učenja ostvarenih tokom mobilnosti“, koji su izradili članovi Nacionalnog tima sa namerom da pomognu školama koje sprovode projekte mobilnosti pri priznavanju ishoda učenja stečenih tokom boravka učenika u inostranstvu.