Navigacija

Erazmus+

Erazmus+ je aktuelni program Evropske unije namenjen povezivanju i saradnji u oblasti obrazovanja, mladih i sporta na osnovu finansiranih projekata u periodu od 2014. do 2020. godine. Ovaj program je praktično nasledio i objedinio ranije programe Evropske unije u kojima je Srbija učestvovala – Tempus, Program za celoživotno učenje, Mladi u akciji i Erazmus Mundus i namenjen je kako pojedincima, tako i institucijama i organizacijama. U pripremi je novi program, koji će se sprovoditi od 2021. godine i obuhvatiće slične mogućnosti za mobilnost. Konkursi za pojedince (studente i akademsko i administrativno osoblje) koji potiču iz aktuelnog programa raspisivaće se i 2021, a delom i 2022. godine.

Kada je reč o mogućnostima koje su dostupne pojedincima u vezi sa komponentom obrazovanje, ovaj program i njegova ključna aktivnost 1 (KA1) podržavaju projekte za međunarodnu kreditnu mobilnost, koji omogućavaju značajan broj studentskih razmena i stručnih praksi, kao i mobilnosti nastavnog i administrativnog osoblja sa visokoškolskih institucija iz Srbije u zemljama koje učestvuju u programu. Konkretno, od početka trajanja programa pa zaključno sa konkursnim rokom 2018. godine, odobreno je ukupno 3610 odlaznih mobilnosti namenjenih studentima, kao i 3303 odlazne mobilnosti namenjene osoblju visokoškolskih ustanova u Srbiji. Nakon što je Republika Srbija 2019. godine stekla status punopravne učesnice Erazmus+ programa i postala programska zemlja, pored mobilnosti ka drugim programskim zemljama (sve zemlje Evropske unije, Island, Norveška, Lihtenštajn, Severna Makedonija i Turska), počev od akademske 2019/2020. godine otvorila se mogućnost za mobilnost ka tzv. partnerskim zemljama, što su sve ostale zemlje Evrope i sveta koje učestvuju u Erazmus+ programu.

Pored projekata za međunarodnu kreditnu mobilnost i projekata u svrhu učenja i sticanja novih veština, Erazmus+ pruža i mogućnost studiranja na nekom od takozvanih Erazmus Mundus zajedničkih master programa, koji podrazumevaju studiranje i sticanje master diplome na evropskim univerzitetima.

Od 2014. do 2017. godine, ukupno 93 studenta iz Srbije je dobilo stipendije za studiranje na ovim master programima.