Navigacija

Takmičenje u pisanju haiku poezije na engleskom

Memorijalni muzej „Jamadera Bašo“, koji nosi naziv po Macuu Bašu, jednom od najpoznatijih pesnika Edo perioda i najvećih majstora pesničke forme pod nazivom haiku, organizuje 16. takmičenje u pisanju haiku poezije na engleskom jeziku.

Takmičenje je podeljeno na tri ciljne grupe. Grupa jedan je za opštu javnost, u koju spadaju Japanci i učesnici iz drugih zemalja. Druga grupa je za učenike srednje škole, a treća za učenike osnovne škole od petog do osmog razreda.

U svakoj grupi jedna najbolje ocenjena prijava dobiće glavnu nagradu, a dve počasnu nagradu. Svim dobitnicima nagrada biće dodeljen dvojezični sertifikat. 

Pravo na učešće u takmičenju imaju autori haiku pesama na engleskom jeziku koje nisu prethodno objavljene. Svaki takmičar ima pravo da priloži najviše dve pesme. Ukoliko je moguće, pored engleske verzije, pesme bi trebalo da imaju i prevod na japanski jezik, ali za učesnike koji nisu iz Japana to nije obaveza.

Takmičari mogu da pošalju svoje pesme poštom, imejlom ili faksom. Uz pesmu, takmičar treba da navede i u kojoj grupi se prijavljuje, svoje ime, koliko ima godina, pol (opciono), nacionalnost i kontakt (adresu, broj telefona i imejl-adresu). Godine, pol i kontakt kandidata neće biti javno objavljeni. 

Prijava se šalje sa naslovom Yamadera Basho Memorial Museum, English Haiku Contest, na adresu: 4223 Nanin Yamadera, Yamagata-shi, Yamagata-ken, 999-3301 JAPAN. Broj telefona je 023/695-2221, a faksa 023/695-2552. Imejl-adresa na koju može da se pošalje prijava je bashoenglish-haiku@amail.plala.or.jp

Rok za slanje prijave je 23. avgust 2024. godine

U prvom krugu ocenjivanja biće izabrane pesme koje će biti odštampane u zborniku. U drugom krugu, od prethodno odabranih pesama, odabraće se one kojima će biti dodeljena nagrada. Muzej će direktno obavestiti nagrađene o uspehu. Nagrađene pesme, kao i sve pesme koje su izabrane za zbornik, biće objavljene na veb-sajtu Memorijalnog muzeja „Jamadera Bašo“ sredinom oktobra 2024. godine.

Sve slučajne greške u pisanju ispraviće muzej.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/463/Japan-2107x1406.jpg