Навигација

Отворен конкурс за размене студената и наставног особља кроз CEEPUS мреже

Обавештавамо Вас да до 15. јуна трају пријаве за CEEPUS мрежне мобилности студената и наставног особља за боравке током зимског семестра академске 2016/17. године. Мобилност се реализује на партнерским високошколским установама које су део одговарајуће CEEPUS мреже у којој учетсвује и установа студента/члана наставног особља који се пријављује за стипендију.

CEEPUS је програм размене студената и наставног особља који окупља већину земаља средње и југоисточне Европе међу којима су: Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Мађарска, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Пољска, Румунија, Србија, Словачка и Словенија.

Студенти се могу пријавити у оквиру једне од три категорије:

  • као студенти (за боравке дуже од 3 месеца, у циљу остваривања кредитне мобилности),
  • за краткорочне студијске боравке (нпр. истраживања за завршни рад/мастер или докторску тезу), као и за
  • краћу екскурзију (нпр. летње школе у трајању до 6 дана).

У мотивационом делу неопходно је објаснити академску сврху боравка на одређеној институцији, у складу с категоријом мобилности у оквиру које се кандидат пријавио.

С друге стране, наставно особље се увек пријављује у оквиру категорије предавач (Teacher), без обзира да ли се ради о краћим предавачким активностима на летњим школама или о нпр. једномесечном боравку на партнерској институцији. Формални предуслов за пријављивање у оквиру категорије Teacher јесте и реализација најмање 6 предавачких сати по радној недељи боравка, а наставни план и број часова на партнерској институцији ближе се појашњава у мотивационом делу пријаве кандидата.

Све пријаве се подносе електронским путем на CEEPUS сајту. Имајући у виду да свака држава стипендира долазне стипендисте, износи стипендије, као и шта је обухваћено стипендијом варирају од државе до државе па се кандидатима саветује да се пре пријаве информишу на страницама појединачних  земаља на CEEPUS порталу.

Kандидати самостално истражују своје могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа.Списак мрежа у којима високошколске установе из Републике Србије учествују се може видети на страници Networks избором академске године 2016/17. Мреже се претражују према високошколској институцији и академској години, а на основу назива мреже може се  закључити којом облашћу истраживања се мрежа бави.

За више појединости о CEEPUS програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, , можете погледати нашу нову брошуру (стране 19-22 посвећене су CEEPUS програму), CEEPUS  одељак на нашем сајту или консултовати портал CEEPUS.info, нарочито одељак FAQ.