Навигација

Алати и ресурси за мобилност

Eurodesk је европска мрежа за пружање бесплатних и проверених информација о могућностима за мобилност ученика, студената и младих особа. Eurodesk промовише европске програме мобилности, попут програма Еразмус+ и Европска иницијатива за солидарност, охрабрује активно грађанство младих и развој политика за младе. На интернет страници Eurodesk мреже, а посебно у Eurodesk бази могућности за мобилност, младима су на енглесом језику доступне информације о стипендијама, стручним праксама, тренинзима, обукама и другим конкурсима.

Као један од 39 националних Eurodesk центара широм Европе, Национални Eurodesk центар у Србији од 2019. године пружа информације младима, студентима, омладинским радницима, родитељима и свима заинетерсованим о могућностима за одлазак на омладинске и студентске размене, праксе, волонтирања, сминаре, тренинге и друге видове учења и усавршавања у иностранству који су доступни кроз програме ЕУ, али и друге програме подршке мобилности у сврху учења и усавршавања. Детаљне информације, на српском језику, могу се пронаћи у  брошури Мој Eurodesk водич за мобилност и на интернет страници www.eurodesk.rs. Национални Eurodesk центар функционише у склопу Информативног центра Фондације Темпус и доступан је сваког радног дана од 9 до 17 часова, путем телефона 011 3342 430 (опције 1 и 2), е-поште: info@tempus.ac.rs или уживо на адреси Теразије 39, I спрат, Београд.

 

Europass обухвата сет бесплатних и безбедних онлајн алата и информација које помажу појединцима у представљању својих вештина и знања, као и у управљању каријером и образовањем. Употреба Europass алата може допринети већој мобилности ученика, студената и запослених унутар европског простора.

Корисници на располагању имају следеће алате:

  • Europass електронски портфолио служи за лако и разумљиво представљање вештина, квалификација, знања и искустава, aли и за проналажење могућности за даље образовање и запослење.
  • Europass уређивач биографије пружа могућност и даје подршку за креирање потпуно нове или ажурирање постојеће биографије избором између различитих визуелних приказа. Europass CV се може користити за пријаву на стипендију, студије, волонтирање, праксу или посао, у земљи и иностранству;
  • Europass уређивач пропратног (мотивационог) писма помаже у креирању структурираног, визуелно пријатног и професионалног пропратног писма користећи различите понуђене шаблоне.

Осим наведених алата, Europass обухвата и следеће документе: документ о мобилности, додатак сертификату и додатак дипломи које појединцима издају установе формалног и неформалног образовања. Више информација доступно је на сајту Europass центра у Србији.

Слике

  • /uploads/attachment/strana/226/Screenshot_2020-11-24_at_22.16.07.png
  • /uploads/attachment/strana/226/Screenshot_2020-11-24_at_22.13.33.png