Навигација

Архива вести

Конкурс за Blue Book стажирање у Европској комисији

Европска комисија је отворила позив за петомесечно стажирање у тој институцији Европске уније у периоду од марта до краја јула 2023. године. На конкурс се могу пријавити и кандидати из Републике Србије. Стипендирано стажирање се нуди свима, без обзира на узрасну групу, а кандидати морају поседовати диплому основних студија у минималном трајању од 3 године (180ЕСПБ) и одлично знање бар два званична језика Европске уније. Пријављивање се врши електронски, преко сајта Комисије, најкасније до 31. августа у подне.


Отворен конкурс за учешће младих у Дунавском савету младих

У оквиру Дунавске стратегије Европске уније, чији је члан и Република Србија, до 15. августа 2022. године отворен је позив за пријаву младих између 18 и 28 година за чланство у будућем Дунавском савету младих, на који се могу пријавити и млади из Србије. Циљ Савета је да укључи перспективе младих људи у ову иницијативу ЕУ за регионалну сарадњу, у којој осим Србије учествује још 13 европских земаља.


Стипендије Владе Мексика за академску 2022/2023. годину

Влада Мексика објавила је конкурс за доделу стипендија за студирање у тој земљи за све нивое студија у академској 2022/2023. години. На конкурс се могу пријавити и држављни Републике Србије, а рок за пријаве је 24. јул 2022. године.


Отворен позив за мобилност ванмрежних (freemover) кандидата у оквиру CEEPUS програма универзитетске размене

Студенти и наставно особље са државних високошколских установа у Репубици Србији који желе да мобилност реализују на некој од иностраних установа које не учествују у раду истих CEEPUS мрежа као и њихова матична установа се сада могу пријавити за мобилност у склопу CEEPUS програма као ванмрежни, тј. freemover кандидати. Пријаве за мобилност се подносе искључиво електронским путем, преко званичне странице CEEPUS програма, а крајњи рок за подношење пријава је 30. новембар 2022. године. Кандидати за freemover мобилност би требало да имају у виду да се пријаве за freemover мобилности у већини CEEPUS земаља одобравају за боравке током летњег семестра. Ради добијања детаљнијих информација о реализацији freemover мобилности у конкретнoj земљи, кандидати се могу обратити Националној CEEPUS канцеларији државе у којој желе да бораве, чији контакти су доступни на Contact страници званичног CEEPUS сајта.

Отворен позив за мобилност ванмрежних (freemover) кандидата у оквиру CEEPUS програма универзитетске размене

Отворен конкурс за научно-технолошку сарадњу кроз француско-српски програм ”Павле Савић” за 2022/2023 годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је десети Конкурс за суфинансирање научно-технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Француске кроз програм интегрисаних активности „Павле Савић” тј. „Партнерство Hubert Curien”. Предмет конкурса је суфинансирање узајамних посета истраживача (трошкови путовања и боравка) које се реализују у оквиру пројектних активности програма билатералне научно-техничке сарадње. Рок за пријаву је 22. јул 2022. године.


Конкурс за стипендиране студије Краљевине Марока у 2022/2023 академској години

Агенција за међународну сарадњу Краљевине Марока (AMCI) је објавила конкурс за доделу стипендија Владе Краљевине Марока за основне, мастер и докторске студије у тој земљи у академској 2022/2023. години, на државним високошколским установама, које се изводе на француском или арапском језику. Планирано је да кандидатима из Србије буде додељено 15 стипендија, а рок за пријаљивање је 6. јул 2022. године.


Отворен конкурс за избор омладинских делегата Србије у Уједињеним нацијама за 2022/2023 годину

Удружење за Уједињене нације Србије је расписало конкурс за избор два омладинска делегата Србије у Уједињеним нацијама (УН), за који се млади од 19 до 27 година могу пријавити подношењем онлајн пријаве од 15. јуна до 15. јула 2022. године. Изабрани млади представници Републике Србије ће присуствовати заседањима у УН у које су укључени млади, где ће имати прилику да заступају интересе Србије у УН и представљају потребе младих у Србији.


Отворен први конкурсни рок за упис на основне и интегрисане студије у Републици Србији за академску 2022/2023. годину

Први конкурсни рок за упис на основне и интегрисане студије у Србији у академској 2022/2023. години биће отворен од средине јуна до средине јула, а у току истог периода је планирано и одржавање пријемних испита за упис на високошколске установе (ВШУ) у Србији. Детаљне информације о роковима за предају докумената, као и датумима пријемних испита и уписа на програме основних и интегрисаних студија је могуће наћи на веб-страницама ВШУ. 


Стипендије министарства предузетништва и туризма Румуније за основне и мастер студије за 2022/2023. годину

Отворен је позив министарства подузетништва и Туризма Румуније за стипендирано студирање на основним и мастер студијама за академску 2022/2023. годину. На конкурсу могу учествовати и кандидати из Републике Србије, а крајњи рок за подношење пријава је 31. јул 2022. године. Пријаве се подносе електронски слањем потребне документације на имејл адресу: burse2022@dce.gov.ro. Непотпуне или накнадно пристигле пријаве неће се узимати у разматрање.


Конкурс за младе европске амбасадоре

Отворен је позив за младе европске амбасадоре, на који могу да се пријаве млади из Србије узраста од 18 до 29 година. Уз попуњен пријавни образац на енглеском језику, заинтересовани кандидати треба да доставе и кратак, једноминутни видео у коме треба да објасне зашто желе да постану млади европски амбасадори. Пријаве се подносе електронски, најкасније до 30. јунa 2022. године.


Конкурс за стпендирано студирање у Јапану у 2023.

Министарство образовања, спорта, науке и технологије (енг. МЕXТ) Јапана расписало је конкурс за доделу стипендија страним кандидатима који желе да упишу основне студије, те студије другог и трећег степена у овој далекоисточној земљи у 2023. години. Рок за конкурисање је 17. јун 2022. године.


Отворен конкурс за доделу стипендија за студирање у Италији у 2022/2023. години

Министарство за спољне послове и међународну сарадњу Републике Италије расписало је конкурс за доделу 63 стипендијска месеца српским држављанима за академску 2022/2023. годину. Више информација о позиву доступно је у тексту конкурса. Рок за пријаву је 9. јун у 14 часова по италијанском времену.


Отворен је конкурс за CEEPUS размене унутар мрежа за академску 2022/2023. годину

Позив за пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа из Републике Србије за мрежне мобилности на партнерским институцијама у земљама учесницама у CEEPUS програму је отворен. Заинтересовани кандидати се могу пријавити до 15. јуна за размене које ће се реализовати током зимског семестра наредне академске године. Кандидати који желе да мобилност реализују током летњег семестра пријаву морају поднети до 31. октобра. Све пријаве се подносе путем званичног CEEPUS веб-сајта. Позив за пријављивање кандидата ван мрежа (freemover кандидати) биће отворен у јулу текуће године.

Отворен је конкурс за CEEPUS размене унутар мрежа за академску 2022/2023. годину

Упис ученика у први разред средње школе у школској 2022/2023. години

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије објавило је информације о упису ученика у први разред средње школе на свом порталу ”Моја средња школа” на ком се могу пронаћи детаљне информације о упису ученика у први разред средње школе у школској 2022/2023. години. Реч је о упису у средње школе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе. 


Такмичење за кратку причу младих аутора у оквиру 21. Фестивала европске кратке приче

У оквиру 21. Фестивала европске кратке приче, који се одржава од 5. до 10. јуна у Загребу и Задру (Хрватска), расписан је онлајн конкурс за најбољу кратку причу младих аутора на тему “Промене”. Конкурс је отворен од 22. априла до 22. маја 2022. године, а на њега се могу пријавити млади од 18 до 30 година, који пишу на неком од језика региона, укључујући и српски.


Конкурс за научно-истраживачке боравке у Француској - „IT makes S(ci)ENSE“

Амбасада Француске у Србији и Француски институт додељују 12 стипендија за краткорочне боравке од 18 дана у оквиру програма „IT makes S(ci)ENSE“ намењених истраживачима из Србије за научно-истраживачки боравак у истраживачкој екипи у Француској. Боравак би требало да се реализује између 22. јуна и 31. децембра 2022. Више информација и апликациони формулар доступни су на страници Француског института у Србији.


Конкурс за стручне праксе студената Универзитета у Београду

Универзитет у Београду и Град Београд позивају студенте завршних година основних и мастер студија да се пријаве за програм плаћене тромесечне летње универзитетске радне праксе БГ ПРАКСА и искористе прилику за стицање радног искуства у струци у градским предузећима, установама културе и градској управи. Конкурс са свим детаљима и расположивим позицијама за праксу, описом посла, условима за сваку позицију и потребним документима налази се на сајту Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду. Конкурс је отворен од 12. априла до 4. маја 2022. године у поноћ, а први дан праксе биће 1. јул 2022. године.


Конференција и студентско такмичење о вештачкој интелигенцији у Нишу

Током априла и маја, студентска организација BEST Ниш ове године по први пут организује AIBG Nis Summit и такмичење Artificial Intelligence BattleGround (AIBG), чија тема је вештачка интелигенција, а циљ оживљавање ове области технологије у Нишу.


Међународна омладинска конференција ”Београдски међународни модел Уједињених нација – БИМУН 2022”

Удружење за Уједињене нације Србије припрема 19. међународну студентску конференцију „Београдски међународни модел Уједињених нација – БИМУН 2022", која ће се одржати у Београду од 11. до 15. маја 2022. године. Пријаве се врше путем електронске апликације до 10. априла 2022. године. За више информација посетите веб-сајт Београдског међународног модела Уједињених нација.

Међународна омладинска конференција ”Београдски међународни модел Уједињених нација – БИМУН 2022”

Стипендије за стажирање и студентске размене у Пољској за академску 2022/2023. годину

Кроз програм размене студената и истраживача у оквиру билатералне сарадње Србије и Пољске, Национална агенција за академску размену Пољске (NAWA) нуди стипендије високообразованим кандидатима из Србије за обављање стажа у трајању од 1 до 9 месеци, као и за једносеместралне размене у сврху студирања за 10 студената на основним и мастер студијама у Републици Пољској. Рок за пријаву је 13. април 2022. године.


Универзитет у Београду организује први виртуелни сајам образовања за ученике средњих школа

Универзитет у Београду организује први онлајн сајам за ученике средњих школа у Србији који ће се одржати 29. и 30. марта 2022. у термину од 10 до 16.30 часова. Своје студијске програме представиће сви факултети Универзитета у Београду путем Зум платформе и у директном контакту са матурантима. Распоред презентација по данима и линк за догађај доступан је на веб-сајту Универзитета у Београду.


Конкурс Националне агенције за академску размену Републике Пољске за стипендиране мастер студије за академску 2022/2023. годину - Banach Scholarship Programme

Национална агенција за академску размену Пољске и Министарство спољних послова Републике Пољске позивају заинтересоване кандидате да се пријаве на конкурс за стипендије ради похађања мастер студијских програма на државним и приватним универзитетима у Пољској за академску 2022/2023. годину из области инжењерских и техничких наука, пољопривредних наука, природних наука, као и друштвено-хуманистичких наука, са изузетком филолошких студија у области матерњег језика студента. Рок за достављање пријаве је 31. март 2022. године.


Конкурс за учешће студената у Millenium Fellowship програму лидерства за одрживи развој 2022.

United Nations Academic Impact (UNAI) и Millenium Campus Network (MCN) позивају студенте универзитета широм света, укључујући и студенте из Србије, да се пријаве за учешће у Millenium Fellowship програму. Реч је о једносеместралном програму развоја лидерства међу студентима у сврху остваривања циљева одрживог развоја Уједињених нација. Пријава за учешће у овогодишњем циклусу овог програма је отворена до 31. марта 2021. године,  а програм траје од 1. августа до 30. новембра 2022. године.


Конкурс за мастер програме Међународног поморског института на Малти за академску 2022/2023. годину

Међународни институт за поморско право са седиштем на Малти позива заинтересоване кандидате из Србије да се пријаве на конкурс за два мастер програма – Међународно поморско право (област правних наука) и Међународно поморско законодавство (област друштвених наука) за академску 2022/2023 годину. Оба програма почињу у октобру 2022. и трају једну годину. Рок за пријављивање за оба програма је 01. април 2022. године. Више о програмима може сазнати на званичној брошури Међународног поморског института.


Конкурс за стипендије владе Француске за академску 2022/2023. годину

Расписан је нови конкурс за доделу стипендија Владе Француске за мастер 2 и докторате у коменторству у Француској у академској 2022/2023. години. Студенти из Србије могу да се пријаве до 28. марта 2022. године. Више информација о програму стипендирања и начину пријаве доступно је на веб-сајту Француског института у Србији.