Навигација

Такмичење у писању хаику поезије на енглеском

Меморијални музеј „Јамадера Башо“, који носи назив по Мацуу Башу, једном од најпознатијих песника Едо периода и највећих мајстора песничке форме под називом хаику, организује 16. такмичење у писању хаику поезије на енглеском језику.

Такмичење је подељено на три циљне групе. Група један је за општу јавност, у коју спадају Јапанци и учесници из других земаља. Друга група је за ученике средње школе, а трећа за ученике основне школе од петог до осмог разреда.

У свакој групи једна најбоље оцењена пријава добиће главну награду, а две почасну награду. Свим добитницима награда биће додељен двојезични сертификат. 

Право на учешће у такмичењу имају аутори хаику песама на енглеском језику које нису претходно објављене. Сваки такмичар има право да приложи највише две песме. Уколико је могуће, поред енглеске верзије, песме би требало да имају и превод на јапански језик, али за учеснике који нису из Јапана то није обавеза.

Такмичари могу да пошаљу своје песме поштом, имејлом или факсом. Уз песму, такмичар треба да наведе и у којој групи се пријављује, своје име, колико има година, пол (опционо), националност и контакт (адресу, број телефона и имејл-адресу). Године, пол и контакт кандидата неће бити јавно објављени. 

Пријава се шаље са насловом Yamadera Basho Memorial Museum, English Haiku Contest, на адресу: 4223 Nanin Yamadera, Yamagata-shi, Yamagata-ken, 999-3301 JAPAN. Број телефона је 023/695-2221, а факса 023/695-2552. Имејл-адреса на коју може да се пошаље пријава је bashoenglish-haiku@amail.plala.or.jp

Рок за слање пријаве је 23. август 2024. године

У првом кругу оцењивања биће изабране песме које ће бити одштампане у зборнику. У другом кругу, од претходно одабраних песама, одабраће се оне којима ће бити додељена награда. Музеј ће директно обавестити награђене о успеху. Награђене песме, као и све песме које су изабране за зборник, биће објављене на веб-сајту Меморијалног музеја „Јамадера Башо“ средином октобра 2024. године.

Све случајне грешке у писању исправиће музеј.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/463/Japan-2107x1406.jpg