Навигација

Конкурс Владе Француске за мастер 2 и докторске стипендије у 2023/2024. години

Амбасада Француске и Француски институт у Србији објавили су конкурс за доделу стипендија Владе Француске на који се могу пријавити студенти из Србије који желе да наставе студије у овој земљи у академској 2023/2024. години, на мастер 2 студијама или докторату у коменторству. Рок за пријаве је 27. март 2023. године.

Студирање је могуће на француском или енглеском језику, а студенти сами одлучују о избору високошколске установе и студијског програма. Може се конкурисати за било коју област студија, с тим да ће се са посебном пажњом разматрати кандидатуре из области прехрамбене технологије, пољопривреде и исхране, здравља и епидемиологије, нових технологија, информатике и индустријског инжењерства, као и друштвених и хуманистичких наука.

У оквиру стипендија за мастер 2, студенти уписују пету годину студија у Француској, где су студије организоване по систему 3+2, након чега добијају диплому целокупног мастера. Стога је за конкурисање на мастер 2 углавном неопходно имати стечених минимум 240 ЕСПБ. Детаљне информације о конкурсу, услови и начин пријаве, доступни су на овој страници.

У оквиру уговора о коменторству између универзитета у Србији и одабраног универзитета у Француској, студент мора да буде уписан и наизменично борави на универзитету у Србији и Француској, припремајући докторску дисертацију у сарадњи са два ментора. Програм може трајати укупно до 3 године, са стипендијом која покрива период до 18 месеци. Детаљне информације о конкурсу, услови и начин пријаве, доступни су на овој страници.

Кандидати се пријављују одвојено за студијски програм у Француској и за стипендије Владе Француске. Рок за пријављивање за стипендије је 27. март 2023. године. Пријаве се шаљу електронском поштом Француском институту у Србији на: vesna.adamovic@institutfrancais.rs. Путем овог имејла и телефона 011 302 3639 могуће је добити додатне информације и савете за поступак аплицирања. Кандидати такође могу консултовати и страницу са одговорима на често постављана питања.