Навигација

Пријаве за учешће у DiscoverEU јесењем позиву су отворене

DiscoverEU је иницијатива Европске уније која пружа прилику младима који су скоро ушли у пунолетство да путују Европом и упознају се са европском културном баштином, на тај начин учећи о њој кроз сопствено искуство. Осамнаестогодишњаци из Србије од 2022. године имају право учешћа у иницијативи, путем испуњавања електронске пријаве на Европском порталу за младе, чиме се кандидују за освајање DiscoverEU путне пропуснице за путовање возом.

Пријаве за учешће се отварају два пута годишње, у пролеће и јесен. Јесењи DiscoverEU конкурс је тренутно отворен, а крајњи рок за пријаву је уторак, 25. октобар у 12 сати. Актуелни конкурс је намењен младима рођеним између 1. јануара 2004. године и 31. децембра 2004. године, који поседују држављанство или боравишну дозволу Србије или неке друге земље која учествује у DiscoverEU иницијативи, као и валидан пасош. 

У случају да буду селектовани, учесници ће имати прилику да путују од 1 до 30 дана у оквиру периода од 1. марта 2023. године до 29. фебруара 2024. године, користећи првенствено воз као превозно средство. Могуће је путовати у земље које учествују у DiscoverEU иницијативи, где спадају све државе чланице Европске уније, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Северна Македонија и Турска.

Селектовани кандидати могу да изаберу једну од две врсте путних пропусница, фиксну или флексибилну, као и да одаберу да ли желе да путују самостално или у оквиру групе. Поред освајања DiscoverEU путне пропуснице за путовање возом, селектовани кандидати ће добити и EYCA картицу, која нуди бројне попусте на смештај, исхрану и културне активности у иностранству.

Додатне информације о самој иницијативи и пријави за учешће се могу пронађи користећи DiscoverEU летак за заинтересованe, док се успешни апликанти о корацима након добијања DiscoverEU пропуснице и планирању путовања о томе могу информисати кроз DiscoverEU летак за добитнике путних пропусница.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/383/___.png