Navigacija

Prijave za učešće u DiscoverEU jesenjem pozivu su otvorene

DiscoverEU je inicijativa Evropske unije koja pruža priliku mladima koji su skoro ušli u punoletstvo da putuju Evropom i upoznaju se sa evropskom kulturnom baštinom, na taj način učeći o njoj kroz sopstveno iskustvo. Osamnaestogodišnjaci iz Srbije od 2022. godine imaju pravo učešća u inicijativi, putem ispunjavanja elektronske prijave na Evropskom portalu za mlade, čime se kandiduju za osvajanje DiscoverEU putne propusnice za putovanje vozom.

Prijave za učešće se otvaraju dva puta godišnje, u proleće i jesen. Jesenji DiscoverEU konkurs je trenutno otvoren, a krajnji rok za prijavu je utorak, 25. oktobar u 12 sati. Aktuelni konkurs je namenjen mladima rođenim između 1. januara 2004. godine i 31. decembra 2004. godine, koji poseduju državljanstvo ili boravišnu dozvolu Srbije ili neke druge zemlje koja učestvuje u DiscoverEU inicijativi, kao i validan pasoš. 

U slučaju da budu selektovani, učesnici će imati priliku da putuju od 1 do 30 dana u okviru perioda od 1. marta 2023. godine do 29. februara 2024. godine, koristeći prvenstveno voz kao prevozno sredstvo. Moguće je putovati u zemlje koje učestvuju u DiscoverEU inicijativi, gde spadaju sve države članice Evropske unije, Island, Lihtenštajn, Norveška, Severna Makedonija i Turska.

Selektovani kandidati mogu da izaberu jednu od dve vrste putnih propusnica, fiksnu ili fleksibilnu, kao i da odaberu da li žele da putuju samostalno ili u okviru grupe. Pored osvajanja DiscoverEU putne propusnice za putovanje vozom, selektovani kandidati će dobiti i EYCA karticu, koja nudi brojne popuste na smeštaj, ishranu i kulturne aktivnosti u inostranstvu.

Dodatne informacije o samoj inicijativi i prijavi za učešće se mogu pronađi koristeći DiscoverEU letak za zainteresovane, dok se uspešni aplikanti o koracima nakon dobijanja DiscoverEU propusnice i planiranju putovanja o tome mogu informisati kroz DiscoverEU letak za dobitnike putnih propusnica.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/383/___.png