Навигација

Конкурс за младе европске амбасадоре

Европска комисија позива младе особе (енг. YEA) из Србије узраста од 18 до 29 година да се пријаве на конкурс за младе европске амбасадоре. Реч је о мрежи Младих европских амбасадора која окупља младе из земаља Западног Балкана. Циљ мреже је повезивање младих из региона који желе да утичу на развој друштва, деле идеје и развијају таленте из различитих области, као и да заједно шире европске вредности и могућности које нуди Европска унија. Пријављивање се врши попуњавањем електронског пријавног формулара на енглеском језику и слањем једноминутног видеа у коме кандидати треба укратко да објасне зашто баш они треба да буду изабрани и мотивацију за учествовање у иницијативи. Рок за пријаву је 30. јун 2022. године.

Одабрани амбасадори ће учествовати у бројним активностима које организује мрежа Млади европски амбасадори, попут различитих догађаја за младе, конференција, дебата, студијских посета Бриселу итд. Више информација о будућим активностима амбасадора доступно је овде.

Заинтересовани учесници морају имати између 18 и 29 година, пребивалиште на територији Републике Србије, као и задовољавајуће знање енглеског језика. Очекује се и да кандидати покажу интересовање за онлајн и офлајн активизам – од друштвених медија, подкаста, вебинара, до догађаја из стварног живота, акција у заједници итд. Ближе информације о условима учешћа и начину подношења пријаве доступне су на званичној интернет страници платформе Млади европски амбасадори.

У складу са конкурсом, а у сврху промоције истог биће организовани YEA отворени дани у ЕУ кућама/инфо центрима и канцеларијама Европске уније у региону Западног Балкана. Ово је прилика за све заинтересоване кандидате да се информишу о овом пројекту код већ изабраних Младих Европских Амбасадора. YEA отворени дани у Србији ће се одржати:

  • 3. јуна у ЕУ Инфо центру Београд од 11.00 до 17.00 часова,
  • 10. јуна у ЕУ Инфо центру Ниш од 11.00 до 17.00 часова и
  • 17. јуна у Омладинском центру ОПЕНС у Новом Саду од 11.00 до 17.00 часова.

 Након подношења пријава и одабира кандидата који испуњавају горе наведене услове, од 11. јула до 31. августа 2022. гласаће се за најбољи видео. Кандидати који добију највише гласова ће проћи у последњу фазу селекције у којој ће жири одабрати 10 најбољих амбасадора из сваке земље. Детаљне информације о процесу селекције доступне су овде.