Navigacija

Konkurs za mlade evropske ambasadore

Evropska komisija poziva mlade osobe (eng. YEA) iz Srbije uzrasta od 18 do 29 godina da se prijave na konkurs za mlade evropske ambasadore. Reč je o mreži Mladih evropskih ambasadora koja okuplja mlade iz zemalja Zapadnog Balkana. Cilj mreže je povezivanje mladih iz regiona koji žele da utiču na razvoj društva, dele ideje i razvijaju talente iz različitih oblasti, kao i da zajedno šire evropske vrednosti i mogućnosti koje nudi Evropska unija. Prijavljivanje se vrši popunjavanjem elektronskog prijavnog formulara na engleskom jeziku i slanjem jednominutnog videa u kome kandidati treba ukratko da objasne zašto baš oni treba da budu izabrani i motivaciju za učestvovanje u inicijativi. Rok za prijavu je 30. jun 2022. godine.

Odabrani ambasadori će učestvovati u brojnim aktivnostima koje organizuje mreža Mladi evropski ambasadori, poput različitih događaja za mlade, konferencija, debata, studijskih poseta Briselu itd. Više informacija o budućim aktivnostima ambasadora dostupno je ovde.

Zainteresovani učesnici moraju imati između 18 i 29 godina, prebivalište na teritoriji Republike Srbije, kao i zadovoljavajuće znanje engleskog jezika. Očekuje se i da kandidati pokažu interesovanje za onlajn i oflajn aktivizam – od društvenih medija, podkasta, vebinara, do događaja iz stvarnog života, akcija u zajednici itd. Bliže informacije o uslovima učešća i načinu podnošenja prijave dostupne su na zvaničnoj internet stranici platforme Mladi evropski ambasadori.

U skladu sa konkursom, a u svrhu promocije istog biće organizovani YEA otvoreni dani u EU kućama/info centrima i kancelarijama Evropske unije u regionu Zapadnog Balkana. Ovo je prilika za sve zainteresovane kandidate da se informišu o ovom projektu kod već izabranih Mladih Evropskih Ambasadora. YEA otvoreni dani u Srbiji će se održati:

  • 3. juna u EU Info centru Beograd od 11.00 do 17.00 časova,
  • 10. juna u EU Info centru Niš od 11.00 do 17.00 časova i
  • 17. juna u Omladinskom centru OPENS u Novom Sadu od 11.00 do 17.00 časova.

 Nakon podnošenja prijava i odabira kandidata koji ispunjavaju gore navedene uslove, od 11. jula do 31. avgusta 2022. glasaće se za najbolji video. Kandidati koji dobiju najviše glasova će proći u poslednju fazu selekcije u kojoj će žiri odabrati 10 najboljih ambasadora iz svake zemlje. Detaljne informacije o procesu selekcije dostupne su ovde.