Навигација

Конкурс за научно-истраживачке боравке у Француској - „IT makes S(ci)ENSE“

Амбасада Француске у Србији и Француски институт додељују 12 стипендија за краткорочне боравке од 18 дана у оквиру програма „IT makes S(ci)ENSE“ намењених истраживачима из Србије за научно-истраживачки боравак у истраживачкој екипи у Француској. Боравак би требало да се реализује између 22. јуна и 31. децембра 2022.

За стипендирани истраживачки боравак могу се пријавити истраживачи свих нивоа у Србији, попут асистената, доктораната, пост-доктораната, истраживача, предавача, професора, информатичара, инжењера, административног особља, архитеката, лекара и слично. Области научног истраживања су прехрамбене технологије (исхрана), примена квантне информатике и вештачке интелигенције (AI), биотехнологије, обновљиви извори енергије (хидроген, нуклеарна енергија), етика и наука, превозна средства будућности (електрична возила и авион са ниском емисијом угљеника), здравље и епидемиологија и спорт.

Ова стипендија обухвата смештај у Француској, трошкове живота, као и трошкове здравственог осигурања. Такође, трошкови међународног путовања као и оног унутар земље су покривени. Више информација и апликациони формулар доступни су на страници Француског института у Србији, а заинтересовани се могу обратити контакт особи у институту: vesna.adamovic@institutfrancais.rs.