Навигација

Отворен други конкурсни рок за програм подршке истраживању европских интеграција за 2021. и 2022. годину

Отворен је конкурс за доделу грантова за спровођење истраживања на тему европских интеграција у Историјском архиву Европске уније у Фиренци (HAEU), намењен студентима постдипломских студија и постдокторантима из земаља Вишеградске групе, Источног партнерства и Западног Балкана, укључујући Србије. Програм се спроводи у сарадњи Међународног Вишеград фонда (IVS) и Европског унивезитетског института (EUI) чији је HAEU део. Током 2021. и 2022. године, буће додељено укупно 10 грантова у износу од 5000 евра. У овом конкурсном року, пријаве су могуће до 31. октобра. 2021. године.

За грант се могу пријавити сви актуелни студенти постдипломских студија (мастер и докторски кандидати), постдокторанди-истраживачи, као и предавачи на високошколским установама који су завршили студије највише десет година пре датума подношења пријаве и тренутно су ангажовани као академско особље. Кандидати би требало да добро познају енглески језик, а француски на основном нивоу.  

Изабрани кандидати су у обавези да припреме публикацију (тезу, дисертацију, књигу или научни чланак) која се односи на европске интеграције у било којој од дисциплина друштвено-хуманистичких наука (нпр. право, историја, политичке науке, економија, социологија, јавна управа). Пројекти студената и постдокторанада-истраживача требало би да се односе директно на подручје њиховог мастер или докторског истраживања.  

Примаоци грантова ће на лицу места моћи да спроводе своја истраживања и повезују се са колегама из међународне истраживачке заједнице у оквиру EUI. Такође, HAEU ће истраживачима на захтев понудити дигитализоване архивске садржаје, како би програм упркос пандемији могао несметано да се реализује. 

Детаљније информације, укључујући списак потребне документације и начин пријаве, као и критеријуме селекције, доступне су на интернет страници конкурса. Додатне информације могу се добити путем е-поште: archiv@eui.eu