Навигација

Упис 2018 - активности подршке ученицима завршних разреда

Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance мреже, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, спроводи низ активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу.

 

Ове активности допунске подршке ученицима укључују:

  • Низ предавања и вебинара на теме избора студијског програма/средње школе и савлађивања треме на пријемном/завршном испиту:
    • „Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма“
    • „Како савладати трему пред пријемни испит?“
    • „Избор средње школе“ (VIII разред)
    • „Како савладати трему пред завршни испит?“ (VIII разред)

Предавања ће бити организована у Инфо центру Фондације Темпус у Београду (Теразије 39, I спрат), као и у другим градовима према приложеном распореду.

Како би се обезбедило да ова предавања буду доступна свим ученицима (као и њиховим наставницима и родитељима) из свих школа у Републици Србији биће организована и у форми вебинара, тј. путем интернета. Поред тога што ученици могу самостално да прате вебинар, ово омогућава наставницима да са својим ученицима путем једног рачунара и пројектора прате вебинар и групно, нпр. током часа одељенског старешине, као активност тима за каријерно вођење и сл.

  • Индивидуалне консултације – разговори са психологом у Инфо центру или путем скајпа након којих ученици могу да стекну јаснију слику где се налазе у процесу доношења одлуке о наставку школавања и формирају план активности за даље спровођење одлуке. Ово је допунска услуга која има за циљ да подржи и ученике и наставнике и спроводиће се у поподневним часовима уторком (скајп) и средом (у Инфо центру) у ограниченом броју термина и уз обавезну претходну пријаву.
  • Предавање и вебинар за родитеље на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“ на ком ће родитељи имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе / студијског програма / занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног/пријемног испита.
  • Радионице састављања биографија „Како написати добар CV?“ који је намењен оним средњошколцима који у овом тренутку након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију.

Наставници могу да пријаве и организују учешће групе својих ученика као део редовних школских активности (нпр. час одељенског старешине, активности тима за каријерно вођење и саветовање). Школски тимови за КВиС такође могу да се обрате Euroguidance центру за подршку у унапређењу активности КВиС у својој школи или учествују на акредитованим семинарима о каријерном вођењу који ће у овом периоду бити организовани 10. и 11. маја у Лесковцу и Врању.

Информативни и промо материјали везани за активности подршке ученицима завршних разреда који се могу користити у информисању ученика доступни су на страници Промо кит. Постери се могу преузети, одштампати и окачити на огласне табле школе, а уз то, информације се могу поделити и путем сајта и друштвених мрежа школе. 

Распоред активности

За ученике средњих школа

За ученике основних школа

За родитеље

За наставнике

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/64/UPIS2018.jpg