Navigacija

Upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2022/2023. godini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije objavilo je informacije o upisu učenika u prvi razred srednje škole na svom portalu ”Moja srednja škola”. Reč je o upisu u srednje škole čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Svi zainteresovani budući srednjoškolci i njihovi roditelji na pomenutom portalu mogu pronaći pravilnik i kalendar aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za upis u prvi razred srednje škole. Dodatno, sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, kao i sa samim upisom u srednju školu obavljaju se putem ovog portala, bez podnošenja dokumentacije u papiru.

Završni ispit će se polagati od 27-29. juna, u periodu od 9 do 11 časova. Rešavanje testa iz srpskog/maternjeg jezika biće organizovano 27. juna, dok će se testovi iz matematike rešavati 28. juna u istom terminu. Kombinovani test će se polagati 29. juna, takođe u terminu od 9 do 11 časova. Preliminarni rezultati biće objavljeni 1. jula, dok se objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita očekuje četiri dana kasnije, 5. jula.

Učenici će imati priliku da 5. i 6. jula elektronski popune listu želja, dok će se predaja liste želja u osnovnoj školi vršiti 6. i 7. jula od 8 do 15 časova.

Upis kandidata koji polažu prijemni ispit

Prijemni ispit za proveru posebnih sposobnosti polažu kandidati koji se upisuju u:

  • umetničku školu (muzička škola, baletska škola i umetnička škola likovne oblasti), odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti;
  • odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima (odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke, matematiku, sport, fiziku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, geografiju i istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost);
  • školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku.

Prijemni ispiti će se polagali u odgovarajućoj srednjoj školi, odnosno drugoj ustanovi koju je odredilo Ministarstvo, u periodu od 13. do 22. maja, dok će uvid u rezultate biti omogućen elektronski, preko portala „Moja srednja škola”. Preliminarni rezultati će biti objavljeni u periodu od 16. do 24. maja, dok će u istom periodu biti moguće podneti žalbu. Konačni rezulatati prijemnih ispita biće dostupni od 17. do 25. maja. Na prijemnom ispitu proveravaće se odgovarajuća znanja stečena u prethodnom obrazovanju i posebne sposobnosti kandidata koje su neophodne za određenu školu, odnosno obrazovni profil. Kandidati koji su položili prijemni ispit rangiraju se prema ukupnom broju bodova koje imaju po svim osnovama koje se vrednuju za upis u odgovarajuću srednju školu, odnosno obrazovni profil.