Navigacija

Konkurs za dodelu studentskih stipendija Ministarstva odbrane Srbije za školsku 2021-2022. godinu

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodelu studentskih stipendija za 2021/2022. godinu, za određene oblasti i nivoe studija. Rok za prijave je 29. oktobar 2021. godine.

Ministarstvo odbrane će u školskoj 2021/2022. godini stipendirati 2 studenta integrisanih akademskih studija iz oblasti farmacije, 13 studenata osnovnih akademskih studija iz sledećih oblasti: elektronike i računarstva, elektrotehnike i računarstva, matematike, građevinarstva, mašinskog inženjerstva i zaštite na radu/zaštite životne sredine, kao i 19 studenata master akademskih studija iz oblasti mašinskog i hemijskog inženjerstva. Stipendije će biti dodeljene i za 8 studenata osnovnih akademskih studija koji studiraju na nekom od fakulteta iz oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva. 

Stipendije će se dodeliti studentima koji prihvate da stupe u službu u Vojsku Srbije i ostane u službi najmanje dvostruko vreme trajanja stipendiranja.

Pravo prijave imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50 i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Dodatni, posebni uslovi navedeni su detaljno u propozicijama konkursa na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane.

Visina stipendije za 2021/2022. godinu na mesečnom nivou iznosi 50.000 dinara za master akademske studije i studente 5. godine integrisanih akademskih studija, 40.000 dinara za studente 4. godine osnovnih akademskih studija, odnosno. 35.000 dinara za studente 3. godine osnovnih akademskih studija.

Detaljni uslovi za prijavu, potrebna dokumentacija i način njenog podnošenja, kriterijumi i postupak izbora, dostupni su na sajtu Ministarstva odbrane. Prijave se podnose najkasnije do 29. oktobra 2021. godine.