Навигација

Стипендије Владе Републике Румуније за академску 2023/2024. годину

Влада Републике Румуније је расписала конкурс под именом „Еуђен Јонеску“, који се односи на стипендирање студирања/истраживања на докторским и постдокторским студијама, у Републици Румунији у академској 2023/2024. години. На конкурс се могу пријавити и кандидати из Србије. Рок за пријаве је 23. децембар 2023. у 23.59 часова (по времену у Букурешту, ГМТ+2). Све пријаве морају бити написане на француском језику.

Како је програм део иницијативе усмерене на очување франкофоне културе, има за циљ усавршавање вештина истраживача који говоре француски језик кроз реализовање мобилности на универзитетима у Румунији, који су чланови Универзитетске агенције за франкофонију. Сврха мобилности треба да буде унапређење одређених области земље порекла кандидата, у складу са истраживачким интересима институције домаћина.

Програм стипендирања нуди могућност студентима докторских студија и наставном особљу – истраживачима из целог света да реализују тромесечну мобилност у сврху истраживања, у једној од 33 партнерске високошколске установе у Румунији. Предвиђено је да период мобилности траје од 1. маја до 31. јула 2024. године.

Пријављивање се врши на њиховом сајту, где се могу наћи и информације као што су детаљна процедура за аплицирање и информације о свим неопходним документима за пријаву.