Навигација

Отворен конкурс за стипендирано студирање у Руској Федерацији за академску 2024/2025. годину

Министарство високог образовања и науке Русије и Росотрудничество (Руски центар за науку и културу у Србији) објавили су конкурс за школовање на институцијама за високо образовање у Руској Федерацији за академску 2024/2025. годину. Трошкове студирања за иностране кандидате сноси федерални буџет. 

Своју пријаву могу да поднесу држављани Републике Србије, а како би поднели пријаву потребно је да се кандидати региструју путем сајта: https://education-in-russia.com.

Процедура пријављивања подразумева попуњавање анкете-пријаве. Уколико су сви подаци у анкети исправно попуњени, кандидат ће добити повратну информацију да је све у реду и да може да пређе на фазу припреме документације.

Током новембра и децембра потребно је да се на сајту достави следећа документација неопходна за учешће на конкурсу:

1. Скениран пасош (пасош мора да важи најмање до марта 2026. године);

2. Копија документа о стеченом образовању са оценама или извод са оценама ако кандидат и даље похађа образовну установу;

3. Медицинска документација (https://ruskidom.rs/kvota/med-spravki/).

Додатне информације важне за пријаву могу да се пронађу на следећи начин:

- Ако кандидат планира да упише основне студије (bachelor's program), све информације доступне су путем следећег линка: https://ruskidom.rs/kvota/bakalavriat/.

- Ако кандидат планира да упише мастер студије (master's program), све информације доступне су путем следећег линка: https://ruskidom.rs/kvota/magistratura/.

- Ако кандидат планира да упише докторске студије (postgraduate program), све информације доступне су путем следећег линка: https://ruskidom.rs/kvota/aspirantura/.

Информације о уметничким смеровима доступне су путем овог линка: https://ruskidom.rs/kvota/iskusstvo-i-kultura/.

Више инфорамација о универзитетима, смеровима и струкама доступно је  на сајту Министарства образовања Русије https://russia-edu.minobrnauki.gov.ru/, затим телефоном на број +381 11 2642 178 или слањем имејла на obrazovanje@srb.rs.gov.ru. Позивају се заинтересовани кандидати да се за додатне инфромације пријаве за онлајн консултације, а њихов распоред (датум и линк за укључивање) објављен је путем овог линка.

Крајњи рок за пријављивање је 31. јануар 2024. године.