Навигација

Конкурс за стпендирано студирање у Јапану у 2023.

Министарство образовања, спорта, науке и технологије (енг. МЕXТ) Јапана расписало је конкурс за доделу стипендија страним кандидатима који желе да упишу основне студије, те студије другог и трећег степена у овој далекоисточној земљи у 2023. години. Рок за конкурисање је 17. јун 2022. године.

Доступни су различити студијски програми на основним студијама, од друштвено-хуманистичких до природних наука. Тачан списак студијских програма на основним студијама може се пронаћи у смерницама за пријављивање на основне студије, које се налазе на порталу Study in Japan. Обавезно је тестирање јапанског и енглеског језика, а од кандидата који не говоре јапански језик, а желе да студирају на том језику, очекује се да у току једне припремне године похађају интензивни курс јапанског језика како би се припремили за студије на неком од јапанских универзитета. Кандидати који већ поседују задовољавајуће знање јапанског или енглеског језика и желе да студирају на том језику, не морају похађати припремну године. Детаљне информације о условима и начину пријављивања, висини и обухвату стипендија и правилима програма могу се пронаћи у горе наведеним смерницама. Пријавни формулари и неопходна документација могу се пронаћи овде.

Заинтересовани кандидати који желе да се пријаве за студије другог или трећег степена или обављање истраживачког рада на некој високошколској установи у Јапану могу пронаћи додатне информације о свим условима, процесу пријављивања, износу стипендија и правилима програма у пропозицијама конкурса за студије другог и трећег степена. Пријавни формулари и неопходна документација могу се пронаћи овде.

Пријављивање се врши тако што се сва документација пошаље амбасади Јапана у Београду на следећу адресу: Трешњиног цвета 13, 11070 Нови Београд са назнаком: ”Пријава за МЕXТ 2023”. Конкурс је отворен до 17. јуна 2022. године.

За додатне информације или евентуалне недоумице, заинтересовани кандидати могу послати упит на имејл: culture@s1.mofa.go.jp.