Навигација

Конкурс Владе Румуније за доделу стипендија страним студентима за академску 2022/2023. годину

Влада Румуније расписала је конкурс за доделу стипендија за основне, мастер и докторске студије у академској 2022/2023. години. Конкурс је намењен кандидатима који нису држављани држава чланица Европске уније, укључујући и држављане Републике Србије. Кандидатима на основним и мастер студијама се нуди могућности студирања искључиво на румунском језику, док студенти докторских студија могу студирати и на неком другом језику. За све кандидате који не владају румунским језиком биће организован једногодишњи, припремни курс румунског. Кандидати који желе да студирају медицину, фармацију и стоматологију немају право да се пријаве на конкурс.

Све пријаве се врше преко онлајн платформе, која је доступна на енглеском и француском језику. За пријаву на конкурс неопходно је доставити диплому средње школе или претходног циклуса студија (или потврду о дипломирању), транскрипт оцена, родни лист, копију прве три странице пасоша, биографију и доказ о познавању језика. Сва документација мора бити преведена на енглески, шпански, француски или румунски, а рок за пријаву је 15. март. 2022. Резултати селекције биће достављени путем електронске поште сваком апликанту, најкасније до 15.07.2022. године.

Стипендија покрива плаћену школарину, смештај и месечни џепарац који се разликује у зависности од нивоа студија. Кандидати су у обавези да самостално сносе путне и додатне трошкове. Додатне информације о начину аплицирања, условима и неопходној документацији можете пронаћи на сајту програма.