Навигација

Конкурс за студентске размене у оквиру ЦЕЕПУС програма

Отворен је конкурс за пријаве за стипендиране мобилности током летњег семестра академске 2019/2020. године унутар ЦЕЕПУС - средњеевропског програма за размену студената и наставног особља. Право учешћа имају студенти и особље државних високошколских устанива из Србије. Рок за пријаве за мобилности унутар мрежа је 31. октобар, а за мобилности изван ЦЕЕПУС мрежа 30. новембар 2019. године.

ЦЕЕПУС програм омогућава мобилност студената и наставног особља у државама средње и југоисточне Европе, међу које се убрајају Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Мађарска, Македонија, Молдавија, ЦрнаГора, Пољска, Румунија, Србија, Словачка и Словенија.

Студенти се могу пријавити у оквиру једне од три категорије:

- за боравке у трајању од 3 месеца и дуже, у циљу остваривања кредитне мобилности),
- за краткорочне студијске боравке (нпр. истраживања за завршни рад/мастер или докторску тезу), као и за
- краћу екскурзију (нпр. летње школе у трајању до 6 дана).

Наставно особље се може пријавити у оквиру категорије предавач (Teacher).

Све пријаве за размену се подносе електронским путем на ЦЕЕПУС сајту. Имајући у виду да свака држава-чланица стипендира долазне кандидате, као и да износи и обухват стипендије варирају од земље до земље, апликантима се саветује да се на страницама појединачних земаља на ЦЕЕПУС порталу информишу пре подношења пријаве.

Апликанти самостално истражују своје могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем ЦЕЕПУС мрежа. Списак мрежа у којима високошколске установе из Републике Србије учествују се може видети и претражити на страници Networks избором академске године 2019/20. Мреже се претражују према високошколској институцији и академској години, а на основу назива мреже може се закључити којом облашћу истраживања се мрежа бави. За више појединости о ЦЕЕПУС програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, доступни су сајтови Фондације Темпус и ЦЕЕПУС програма.