Навигација

Конкурси за Еразмус+ стипендиране мобилности у зимском семестру академске 2017/2018. године

Више високошколских институција из Србије објавило је на својим интернет страницама конкурсе за мобилности које ће се на партнерским установама у Европи реализовати у зимском семестру академске 2017/2018. године у оквиру Еразмус+ програма. Конкурси обухватају могућности за кредитну мобилност студената и мобилност наставног и административног особља са ових институција, а рокови за пријаве су различити, од програма до програма.

Еразмус+ мобилности омогућавају стипендиран боравак и студирање на некој од високошколских институција из програмских земаља (све земље ЕУ, Норвешка, Исланд, Лихтенштајн, Турска, Македонија) у оквиру студентске размене на свим нивоима студија (основне, мастер, докторске) или боравак наставног или административног особља запосленог на одговарајућој установи у Србији. За студенте то практично значи боравак од једног или два семестра, у оквиру којег се слушају предавања и полажу испити који ће бити признати по повратку на матичну институцију. За наставно и административно особље боравци су краћи (од пет дана до два месеца), а њихова сврха је учествовање у настави, реализација предавачких активности или професионално усавршавање. Стипендије обухватају аутоматски покривене трошкове школарине, путних трошкова, а често и здравствено осигурање. Поред тога, у зависности од земље где се остварује мобилност, студенти добијају 750-850 евра месечно, а наставно и административно особље 100-160 евра дневно, за покривање трошкова живота.

У наредном периоду очекује се расписивање нових конкурса за Еразмус+ мобилности. Конкурсе је најчешће могуће пронаћи у одељцима намењеним међународној сарадњи или Еразмус+ програму у оквиру интернет страница високошколских институција из Србије које су у оквиру Еразмус+ програма закључиле уговоре са партнерским установама о конкретним програмима мобилности. Адресе поменутих страница могуће је пронаћи на страници Фондације Темпус намењеној Еразмус+ разменама, која је доступна овде.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/24/erasmus_.png
  • /uploads/attachment/vest/24/Erasmus__mobilnosti.jpg