Навигација

Отворени нови конкурси за стипендирање студија у иностранству

Конкурсе за доделу стипендија за академску 2017/18. годину расписали су Амбасада Француске у Београду, Амбасада САД у Београду, Централно-европски универзитет у Будимпешти и Еразмус Мундус програм „Crossways in cultural narratives“.

Као и претходних година, студенти из Србије који желе да наставе школовање у Француској могу да се пријаве на конкурсу Амбасаде Француске у Београду и Француског института у Србији, и то у категоријама: стипендије за мастер студије (све области), стипендије за мастер студије за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду, Стипендије за докторат у коменторству, стипендије за пост мастер програм Коперник, стипендије за Националну високу школу за лепе уметности (ENSBA).

Детаљне информације о свим врстама стипендија и условима које треба испунити налазе се на страницама агенције Campus France у Србији и Француског института у Србији. Упис на жељени студијски програм и пријављивање за стипендију су две одвојене процедуре. Конкурс је отворен до 17. марта 2017. године. Кандидатуре се подносе Француском институту у Србији (Змај Јовина 11, Београд; телефон: 011-302-3639; контакт особа: Весна Адамовић – vesna.adamovic@institutfrancais.rs). Процес избора кандидата биће обављен током априла и маја 2017. године.

Амбасада САД у Београду објавила је конкурс за доделу шестомесечних стипендија академски успешним и друштвено ангажованим студентима основних студија из Србије у оквиру Global UGRAD програма размене. Пријаве су могуће до 31. децембра 2016. године, за један стипендирани семестар студија у САД почев од августа 2017. или јануара 2018. године.

Програм осим студирања омогућава учешће у ваннаставним активностима, стицање практичних искустава, унапређење знања и вештина, упознавање са образовним системом, културом и вредностима САД, али и представљање своје културе америчким студентима. Програм финансира америчка влада преко Одељења за образовање и културу, а у Србији се спроводи у сарадњи са америчком амбасадом у Београду и организацијом World Learning, на чијој страници је доступно више информација о програму и упутство за пријаву.

Стипнедија покрива трошкове школарине, пута, здравственог осигурања, књига, исхране, смештаја у студнетском дому и џепарац. Право учешћа имају особе са држављанством и боравиштем у Републици Србији, уписане на основне студије на универзитету у Србији, при чему су завршиле најмање један семестар студија и по повратку из САД ће имати најмање један семсетар до завршетка основних студија. Кандидати треба да поседују знање енглеског језика, лидерски потенцијал изражен кроз академски рад или друштвени ангажман, као и да буду решени да се одмах по завршетку програма врате у Србију. Предност ће имати студенти који до сада нису боравили у САД или иностранству уопште.

Централно-европски универзитет у Будимпешти (CEU) расписао је конкурс за упис на мастер и докторске студије за наредну академску годину и за пратеће стипендије. CEU је акредитован у САД, обухвата 13 департмана за мастер и докторске студије, пре свега у области друштвено-хуманистичких наука. Више о студијским програмима доступно је овде.

Пријаве за упис које буду поднете до 1. фебруара 2017. године сматраће се аутоматски и пријавама за стипендију. Стипендије могу бити пуне или делимичне, при чему све покривају школарину и здравствено осигурање, а неке и бесплатан смештај у CEU студентском дому, као и делимичан или потпун износ за исхрану и остале трошкове. У 2015/2016. уписном року, 5 од 6 студената је добило неку врсту финансијске подршке кроз програм стипендирања ЦЕУ. Пријаве се подносе путем интернета, а треба приложити уверење о претходно завршеном степену студија и препис оцена, доказ о положеном тесту енглеског, биографију, два писма препоруке, и таксу у износу од 30 евра. Више о потребној документацији можете сазнати овде.

Сви заинтересовани за додатне информације о процесу пријаве могу заказати консултације које спроводи Београдска отворена школа, путем е-поште akademsko.savetovanje@bos.rs или телефона 011 3061 577.

Конзорцијум универзитета који спроводи мастер програм Crossways in cultural narratives“ објавио је позив за упис генерације студената у академској 2017/2018. години, који укључује и конкурс за 3 стипендије намењене студентима који нису држављани ЕУ, а које обухватају бесплатну школарину. За доделу стипендије ће боити разматране пријаве поднете закључно са 20. јануаром 2017. године.

Програм је намењен истакнутим студентима са завршеним основним студијама из облсти културе, уметности, друштвених наука, а посебно лингвистике, који поседују солидно знање бар два велика европска језика. Више о процесу апликације и потребној документацији доступно је на сајту програма.

“Crossways in cultural narratives” је двогодишњи интердисциплинарни Еразмус Мундус заједнички мастер програм који је до 2016. године био финансиран од стране Европске уније. Студирање се одвија на 3 од укупно 10 универзитета чланова конзорцијума, а координатор је Универзитет у Бергаму (Италија).

Слике

  • /uploads/attachment/vest/18/Crossways.jpg
  • /uploads/attachment/vest/18/CEU.jpg
  • /uploads/attachment/vest/18/Global_ugrad.jpg
  • /uploads/attachment/vest/18/campus_france.png