Навигација

Упис

„Шта након матуре?“ - Активности подршке ученицима завршних разреда

Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance и Europass мреже и Инфо центра организује активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу. У сличним активностима које се одржавају од  2018. године, учествовало је преко 3000 ученика основних и средњих школа, наставника и родитеља из различитих градова наше земље.

Активности додатне подршке ученицима укључују:

 • Вебинаре на теме избора студијског програма/средње школе и савладавања треме на пријемном/завршном испиту:

Теме вебинара:

 • ,,Успешан почетак школске године”  

 • ,,Савети за успешно учење”  

 • ,,Препознај своје вештине и интересовања”  

 • ,,Упознај занимања”  

 • ,,Избор средње школе”  

 • ,,Шта након средње школе – кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма”  

 • ,,Шта након матуре”   

 • ,,Како савладати трему пред пријемни/завршни испит”  

 • ,,Шта након пријемног/завршног испита”  

 • ,,Како написати добар CV”  

 • ,,Како се припремити за разговор за посао/праксу”  

Индивидуалне консултације – онлајн разговори са психологом  након којих ученици могу да стекну јаснију слику где се налазе у процесу доношења одлуке о наставку школовања и формирају план активности за даље спровођење одлуке. Индивидуалне консултације се одржавају уторком од 10 до 12 и четвртком од 14 до 16 часова, уз обавезно претходно заказивање. Пријава се врши путем електронског формулара који је доступан овде, а више информација доступно је на овом линку.

Вебинар за родитеље на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“ на ком ће родитељи имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе / студијског програма / занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног/пријемног испита.

 

Ученици и родитељи могу да се пријаве самостално за присуство одређеном вебинару или онлајн радионици попуњавањем регистрационог формулара. Распоред термина и пријавни формулари се налазе у наставку странице. Наставници могу да пријаве и организују учешће групе својих ученика као део редовних школских активности (нпр. час одељенског старешине, активности тима за каријерно вођење и саветовање). Школски тимови за КВиС такође могу да се обрате Euroguidance центру за подршку у унапређењу активности КВиС у својој школи, као и да прате обавештења о бесплатним обукама на сајту euroguidance.rs.

 

Додатни термини радионица и вебинара за школе

Поред већ дефинисаних термина, желимо да омогућимо школама у којима влада интересовање за ову тему организацију додатних термина радионица и вебинара. У заједничкој организацији са школом могуће је организовати једну или више наведених активности за ученике одређене школе у случају да вам не одговарају понуђени термини или је велико интересовање ученика. Планирано је да, услед тренутне епидемиолошке ситуације, све наведене активности буду у онлајн формату, у виду интерактивних онлајн радионица и вебинара. Уколико се околности промене, у плану је и опција да се поједине активности одрже уживо, о чему ћете бити благовремено обавештени.  Потребно је да наставници пријаве путем регистрационог формулара: оквиран број заинтересованих ученика, теме које их занимају, као и оквиран временски период одржавања па ће у складу са исказаним интересовањима и расположивим ресурсима бити планиране активности и заинтересовани наставници благовремено обавештени. Детаљније о начину пријаве можете прочитати овде.

 

Распоред активности

 

Индивидуалне консултације – онлајн разговори са психологом/педагогом организују се уторком од 10 до 12 и четвртком од 14 до 16 часова. Заказивање је обавезно, а пријава се врши путем електронског формулара који је доступан овде.

Вебинари:

Када кликнете на назив вебинара, приступићете  регистрационом формулару за тај термин одржавања.

у јануару:   

 у фебруару:   

 у марту:   

 у априлу:   

   у мају:

   у јуну: 

  

За све додатне информације у вези са наведеним активностима, можете контактирати Euroguidance центар путем ел. поште euroguidance@tempus.ac.rs, путем телефона 011/3342-430 (опција 8) или лично у Инфо центру Фондације Темпус у Београду, Теразије 39, I спрат радним данима од 9 до 17 часова.

 

 

Слике

 • /uploads/attachment/strana/125/podrskaucenicima2019.jpg