Навигација

Eразмус+ програм – кредитна мобилност - Универзитет Сингидунум

Еразмус+ програм нуди пуне стипендије за размену студената свих нивоа студија, као и за мобилност наставног/административног особља на оним ЕУ универзитетима са којима матична институција студента/запосленог има склопљен важећи Еразмус+ споразум.

Опис

За студенте Универзитета Сингидунум, ова мобилност подразумева боравак и студирање у трајању од једног или два семестра, у оквиру којег се слушају предавања и полажу испити који ће бити признати по повратку на матичну институцију у Србији.
За наставно и административно особље боравци су краћи (од пет дана до два месеца), а њихова сврха је учествовање у настави, реализација предавачких активности или професионално усавршавање.  
Cтипендије подразумевају аутоматски покривене све трошкове школарине и обезбеђују износе за плаћање путних трошкова. Уз то, подразумевају и износ стипендије који је намењен за покривање трошкова живота.

Институције
Програми
Врста
Процедура пријаве

Пријаве за Еразмус+ мобилности врше се путем јавних конкурса које расписује Универзитет Сингидунум, а који се објављују на сајту или одговарајућој платформи универзитета. У конкурсу се увек дефинишу најважније ставке и услови за понуђену мобилност. На првом месту је увек истакнуто коме је намењен конкурс (студентима или особљу или и једнима и другима) и за који ниво (годину) студија су размене предвиђене, а затим се дефинишу трајање периода мобилности, потребна документација, рок за пријаву, критеријуми за одабир кандидата и сл.

Додатне информације

Мобилности у оквиру Еразмус+ програма функционишу по принципу билатералности. То практично значи да се високошколска институција из Србије и неки универзитет из партнерске земље повежу посебним уговором и на тај начин омогуће и осигурају међусобне размене својих студената, али и особља запосленог на тим институцијама. Осим што се омогућава мобилност, тим уговором се дефинишу и студијске области у којима ће институције размењивати студенте, квоте за мобилност, сва права и обавезе обе институције, као и положај студената (особља) током трајања размене. Важно је нагласити да свака високошколска институција из Србије може да потпише више таквих уговора о сарадњи са различитим универзитетима партнерских земаља, што значи да студенти (особље) имају више прилика и већу могућност избора у остваривању мобилности.


Извор информација:

https://singidunum.ac.rs/page/kancelarija-za-medjunarodnu-saradnju