Navigacija

Konkursi za stipendije Google-a za studentkinje računarskix nauka i gejminga

Kompanija Google otvorila je konkurse za dodelu stipendija Generation Google za žene u računarskim naukama i gejmingu u akademskoj 2021/2022. godini, za Evropu, Afriku i Bliski Istok. Cilj konkursa je unapređenje rodne ravnopravnosti u IT industriji ohrabrivanjem žena da postanu aktivne učesnice i liderke u ovom polju. Rok za prijavu je 4. decembar 2020. godine.

Na konkurs se mogu prijaviti studentkinje upisane na osnovne, master ili doktorske studije iz oblasti računarskih nauka i gejminga u akademskoj 2020/2021. godini koje nameravaju da imaju status studenta u akademskoj 2021/2022. godini (za koju se stipendije dodeljuju), na nekoj od akreditovanih visokoškolskih ustanova u zamljama Evrope, Afrike ili Bliskog istoka. Za konkurs za stipendije Generation Google za žene u računarskim naukama mogu se prijaviti studentkinje računarstva, računarskog inženjerstva ili najbližih tehničkih oblasti, dok se na konkurs za žene u gejmingu mogu prijaviti studentkinje programiranja video igara, dizajna i razvoja video igara i slično. U oba slučaja, kandidatkinje bi trebalo da pokažu visoko akademsko postignuće i liderstvo na ličnom primeru.

Dokumentacija za prijavu mora sadržati opšte informacije o kandidatkinji (kontakt informacije i podaci o trenutnom i planiranom univerzitetu), biografiju (CV), prepis ocena sa dosadašnjih (i prethodnih) studija, jedno pismo preporuke profesora ili mentora, kao i odgovor na četiri pitanja u formi kratkih eseja. Kandidatkinje će biti izabrane na osnovu kvaliteta svih navedenih elemenata, u poređenju sa svim ostalim prijavama, ili prijavama u okviru istog nivoa studija (osnovnih, master, doktorskih).

Stipendija iznosi 7000 evra na godišnjem nivou i mora biti utrošena na školarinu, naknade, knjige, opremu i slične potrebe studenta za pohađanje nastave na matičnoj visokoškolskoj ustanovi.

Više informacija, uključujući elektronski prijavni formular (potrebna registracija), dostupno je na sajtu konkursa, a za dodatne informacije na raspolaganju je e-pošta: generationgoogle-emea@google.com.