Navigacija

Konkurs za dugoročno volontiranje mladih u Švajcarskoj

U okviru Evropskog volonterskog servisa Erazmus+ programa  Švajcarske otvoren je konkurs za dugoročno volontiranje mladih iz drugih evropskih zemalja u Švajcarskoj, na koji se mogu prijaviti i mladi iz Srbije. Na raspolaganju je ukupno 14 mesta na različitim projektima u više švajcarskih gradova, a rok za prijave je 8. novembar 2020. godine.

U zavisnosti od pojedinačnog projekta, volontiranje traje od nekoliko meseci do godinu dana, sa planiranim početkom u toku 2021. godine. Volontiranje se realizuje u nekoj od organizacija domaćina u Švajcarskoj, na teme kao što su rad u interkulturalnoj biblioteci, proizvodnja na farmi organske hrane, pomoć siromašnima, osobama sa hendikepom, organizacija kreativnih radionica za decu i slične društveno korisne aktivnosti.

Opšti uslov za prijavu je da mlada osoba ima 18-30 godina, dok svi dodatni uslovi zavise od teme konkretnog projekta i navedeni su u pojedinačnim konkursima. Najčešće se traži bar osnovno poznavanje jezika lokalne sredine u kojoj se volontira (nemački ili francuski).

Za prijavu je potrebno poslati popunjen aplikacioni formular do 8. novembra organizaciji International cultural youth exchanges Švajcarske na adresu: adelie.clement@icye.ch. U formularu je između ostalog potrebno navesti organizaciju iz Srbije koja šalje volontera, a to može biti bilo koja sa ovog spiska organizacija iz Srbije akreditovanih za slanje volontera u inostranstvo kroz programe Evropski volonterski servis i Evropska inicijativa za solidarnost.

Osim mogućnosti za sticanje novih znanja, veština, iskustava i prijatelja, volonterima su kroz program od strane Agencije za razmene i mobilnost Švajcarske Švajcarske (MOVETIA) obezbeđeni smeštaj i ishrana, troškovi putovanja u iznosu do 400 švajcarskih franaka, podrška za učenje jezika, zdravstveno osiguranje, kao i džeparac od 250 franaka mesečno.