Навигација

Подршка ученицима завршних разреда – Упутство за наставнике

Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance и Europass мреже и Инфо центра организује активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу.

Активности укључују низ вебинара и онлајн радионица на теме избора студијског програма/средње школе и савлађивања треме на пријемном/завршном испиту, индивидуалне консултације – разговоре са психологом  путем скајпа након којих ученици могу да стекну јаснију слику где се налазе у процесу доношења одлуке о наставку школовања и формирају план активности за даље спровођење одлуке, предавање и вебинар за родитеље, као и радионице писања биографије за ученике који улазе у свет рада. Учешће у свим активностима је бесплатно.

Наставници, стручни сарадници и библиотекари основних и средњих школа могу да наведенe активности укључе у активности каријерног вођења и саветовања које већ спроводе на следећи начин:

  • Информисање ученика о активностима
  • Организовање учешћа групе ученика у предавањима, вебинарима и/или радионицама

Организовање учешћа групе  ученика у  вебинарима и онлајн радионицама

Вебинари

Да бисте успешно организовали да група ученика прати вебинар у школи потребан вам је један рачунар са стабилном интернет везом који има звучнике и прикључен је на пројектор. На овај начин, потребно је да само наставник региструје своје учешће, а ученици могу да прате вебинар и да на крају излагање поставе питања.

Кораци у организацији су следећи:

Провера техничких могућности школе: да ли школа има учионицу која има интернет везу, један рачунар који има звучнике и пројектор; да ли је потребно резервисати учионицу и/или опрему у термину вебинара.

Пријављивање за учешће на изабраном вебинару: Потребно је да попуните регистрациони формулар за сваку активност који је доступан у сколопу Распореда активности. Приступни линк и упутство за праћење вебинара биће послато путем електронске поште најкасније неколико сати пре почетка вебинара.  У случају да не примите поменуте мејлове, молимо Вас да проверите фолдер са нежељеном поштом (junk/spam), а у случају свих техничких проблема, можете нам писати и на адресу euroguidance@tempus.ac.rs.

Учествовање на вебинару: да бисте приступили вебинару потребно је да кликнете на линк који сте добили у мејлу потврде учешћа и испратите упуства назначена у мејлу. Током целокупног трајања вебинара моћи ћете да пратите излагање и да у другом делу екрана уносите коментара и питања у простору за ћаскање (тзв. chаt простор).

Онлајн радионице

Наставници и стручни сарадници запослени у средњим и основним школама могу да пријаве заинтересоване ученике за учешће у радионицама. Радионица у трајању од 90 минута је интерактивног типа, а одржава се у онлајн формату, путем платформе Microsoft Teams. За учешће је потребан само рачунар са стабилном интернет везом како би се радионица пратила у назначено време.

Додатни термини радионица и вебинара за школе

Поред већ дефинисаних термина, желимо да омогућимо школама у којима влада интересовање за ову тему организацију додатних термина радионица и вебинара. У заједничкој организацији са школом могуће је организовати једну или више наведених активности за ученике одређене школе у случају да вам не одговарају понуђени термини или је велико интересовање ученика. Планирано је да, услед тренутне епидемиолошке ситуације, све наведене активности буду у онлајн формату, у виду интерактивних онлајн радионица и вебинара. Уколико се околности промене, у плану је и опција да се поједине активности одрже уживо, о чему ћете бити благовремено обавештени.  Потребно је да наставници пријаве путем регистрационог формулара: оквиран број заинтересованих ученика, теме које их занимају, као и оквиран временски период одржавања па ће у складу са исказаним интересовањима и расположивим ресурсима бити планиране активности и заинтересовани наставници благовремено обавештени. Детаљније о начину пријаве можете прочитати овде.

 

За сва питања можете нам се обратити путем мејл адресе euroguidance@tempus.ac.rs или телефоном 011/33-42-430 (опција 1- Инфо центар).