Навигација

Подршка ученицима завршних разреда – Упутство за наставнике

Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance мреже, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, спроводи низ активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу.

Активности укључују низ предавања и вебинара на теме избора студијског програма/средње школе и савлађивања треме на пријемном/завршном испиту, индивидуалне консултације – разговоре са психологом у Инфо центру или путем скајпа након којих ученици могу да стекну јаснију слику где се налазе у процесу доношења одлуке о наставку школовања и формирају план активности за даље спровођење одлуке, предавање и вебинар за родитеље, као и радионице писања биографије за ученике који улазе у свет рада. Учешће у свим активностима је бесплатно.

Наставници, стручни сарадници и библиотекари основних и средњих школа могу да наведенe активности укључе у активности каријерног вођења и саветовања које већ спроводе на следећи начин:

  • Информисање ученика о активностима
  • Организовање учешћа групе ученика у предавањима, вебинарима и/или радионицама

Организовање учешћа групе  ученика у предавањима, вебинарима и/или радионицама

Вебинари

Да бисте успешно организовали да група ученика прати вебинар у школи потребан вам је један рачунар са стабилном интернет везом који има звучнике и прикључен је на пројектор. На овај начин, потребно је да само наставник региструје своје учешће, а ученици могу да прате вебинар и да на крају излагање поставе питања.

Кораци у организацији су следећи:

Провера техничких могућности школе: да ли школа има учионицу која има интернет везу, један рачунар који има звучнике и пројектор; да ли је потребно резервисати учионицу и/или опрему у термину вебинара.

Пријављивање за учешће на изабраном вебинару: Након попуњавања регистрационог формулара за изабрани вебинар, на е-мејл адресу остављену приликом регистрације биће послата потврдa пријаве. Приступни линк и упутство за праћење вебинара биће послато путем електронске поште у року од неколико дана, а најкасније неколико сати пре почетка вебинара.  У случају да не примите поменуте мејлове, молимо Вас да проверите фолдер са нежељеном поштом (junk/spam), а у случају свих техничких проблема, можете нам писати и на адресу euroguidance@tempus.ac.rs.

Учествовање на вебинару: да бисте приступили вебинару потребно је да кликнете на линк који сте добили у мејлу потврде учешћа. Препоручујемо да приступите линку 15 минута пре почетка вебинара, јер може бити потребна кратка инсталација која ће технички омогућити повезивање Вашег рачунара са платформом.  Инсталацијa се одвија аутоматски, потребно је да пратите упутства која ће се појављивати. Ваш рачунар је повезан са платформом на којој се одржава вебинар онда када видите могућност да се пријавите. За приступ платформи, изаберете Guest опцију и у поље укуцајте Ваше име и презиме.

Током целокупног трајања вебинара моћи ћете да пратите излагање и да у другом делу екрана уносите коментара и питања у простору за ћаскање (тзв. chаt простор).

Предавања

Наставници и стручни сарадници могу да пријаве учешће групе својих ученика на предавањима која се одржавају у просторијама Инфо центра Фондације Темпус у Београду (Теразије 39, I  спрат) према доступном распореду. За изабрано предавање ученике можете пријавити попуњавањем регистрационог формулара у роковима који су назначени у опису догађаја. Информација о статусу пријаве биће прослеђена на мејл наведен у пријави, најкасније дан пре одржавања предавања. У случају да не примите поменуте мејлове, молимо Вас да проверите и фолдер са нежељеном поштом (junk/spam). Напомињемо да није предвиђена рефундација путних трошкова за учеснике ван Београда. За сва питања можете нам се обратити путем мејл адресе euroguidance@tempus.ac.rs или телефоном 011/33-42-430 (опција 1- Инфо центар).

Радионице

Наставници и стручни сарадници запослени у средњим школама могу да пријаве неколико заинтересованих ученика за учешће у радионици ,,Како написати добар CV?”. Радионица ће се одржати  у просторијама Инфо центра Фондације Темпус у Београду (Теразије 39, I  спрат).

Ученике можете пријавити попуњавањем регистрационог формулара у роковима који су назначени у опису догађаја. Информација о статусу пријаве биће прослеђена на мејл наведен у пријави, најкасније дан пре одржавања радионице. У случају да не примите поменуте мејлове, молимо Вас да проверите и фолдер са нежељеном поштом (junk/spam). Није неопходно да наставници дођу са ученицима на радионицу. Напомињемо да није предвиђена рефундација путних трошкова за учеснике ван Београда. За сва питања можете нам се обратити путем мејл адресе euroguidance@tempus.ac.rs или телефоном 011/33-42-430 (опција 1- Инфо центар).