Navigacija

Stipendije Vlade Francuske za 2024/2025. godinu

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji svake godine raspisuju konkurs za stipendije Vlade Republike Francuske. Konkurs za  akademsku 2024/2025. godinu podrazumeva stipendirane studijske boravke dostupne za master 2, doktorske akademske studije, kao i studije u Nacionalnoj školi za lepe umetnosti (ENSBA) u Parizu. 

Svake godine oko 650 studenata iz Srbije izabere Francusku za nastavak studija na jednoj od 3500 visokoškolskih ustanova u ovoj zemlji. Kako bi podstakli mobilnost i usavršavanje studenata, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji pozivaju  studente da se prijave na novootvoreni konkurs. 

Stipendije za master 2 pokrivaju troškove školarine i života u Francuskoj za period od najviše 10 meseci (u iznosu od 860 evra mesečno), kao i troškove socijalnog osiguranja. 

Stipendije za doktorske studije omogućavaju da se naizmenično boravi u Srbiji i u Francuskoj u periodu od tri uzastopne godine, s tim što bi student trebalo da provede najviše šest meseci godišnje u Francuskoj, to jest najviše 18 meseci ukupno. Kako su ovo stipendije za doktorat u komentorstvu, student mora da bude upisan na univerzitet u Srbiji i u Francuskoj i priprema doktorsku disertaciju u saradnji sa dva mentora. Stipendije uključuju troškove školarine i života u Francuskoj, kao i socijalnog osiguranja.  

Stipendija za studije na Nacionalnoj školi za lepe umetnosti (ENSBA) uključuje troškove upisa, socijalnog osiguranja, troškove života u Parizu (od 1. oktobra 2024. do 31. januara 2025) i omogućava dodatne pogodnosti za studije iz oblasti umetnosti (kupovinu umetničkog pribora). 

S obzirom na veliki broj kandidatura i strogu selekciju, preporučljivo je da se kandidati prijave i za druge programe stipendiranja, kako bi povećali svoje šanse da studiraju u Francuskoj. 

Više detalja o prijavi dostupno je u brošuri o stipendijama na ovom linku

Rok za prijavljivanje na konkurs je 29. mart 2024. godine. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/439/4.jpeg