Навигација

Еразмус+

Еразмус+ је актуелни програм Европске уније намењен повезивању и сарадњи у области образовања, младих и спорта на основу финансираних пројеката у периоду од 2014. до 2020. године. Овај програм је практично наследио и објединио раније програме Европске уније у којима је Србија учествовала – Темпус, Програм за целоживотно учење, Млади у акцији и Еразмус Мундус и намењен је како појединцима, тако и институцијама и организацијама.

Када су у питању могућности које су доступне појединцима у вези са компонентом образовање, овај програм и његова кључна активност 1 (КА1) подржавају пројекте за међународну кредитну мобилност, који омогућавају значајан број студентских размена и мобилности наставног и административног особља са високошколских институција из Србије у програмске земље (земље Европске уније и Исланд, Норвешка, Лихтенштајн, Македонија и Турска). Конкретно, у 2015. години Србији је одобрено укупно 1430 одлазних и долазних мобилности од 3159, колика је укупна цифра мобилности за регион Западног Балкана коме припада и Србија, које се реализују у оквиру 544 пројекта. Од тога је готово 900 одлазних мобилности, у оквиру којих је 58% намењено размени студената, док је остатак намењен мобилности наставног и административног особља високошколских институција. Уз то се очекује да ће у 2016. години укупан буџет за земље Западног Балкана бити и нешто виши.

Поред пројеката за међународну кредитну мобилност, а исто у оквиру кључне активности 1, Еразмус+ подразумева и Еразмус Мундус заједничке мастер програме, који су настали у оквиру претходног програма Еразмус Мундус, и који омогућавају студирање и стицање мастер диплома на европским универзитетима.