Navigacija

Konkursi za Erazmus+ stipendirane mobilnosti u zimskom semestru akademske 2017/2018. godine

Više visokoškolskih institucija iz Srbije objavilo je na svojim internet stranicama konkurse za mobilnosti koje će se na partnerskim ustanovama u Evropi realizovati u zimskom semestru akademske 2017/2018. godine u okviru Erazmus+ programa. Konkursi obuhvataju mogućnosti za kreditnu mobilnost studenata i mobilnost nastavnog i administrativnog osoblja sa ovih institucija, a rokovi za prijave su različiti, od programa do programa.

Erazmus+ mobilnosti omogućavaju stipendiran boravak i studiranje na nekoj od visokoškolskih institucija iz programskih zemalja (sve zemlje EU, Norveška, Island, Lihtenštajn, Turska, Makedonija) u okviru studentske razmene na svim nivoima studija (osnovne, master, doktorske) ili boravak nastavnog ili administrativnog osoblja zaposlenog na odgovarajućoj ustanovi u Srbiji. Za studente to praktično znači boravak od jednog ili dva semestra, u okviru kojeg se slušaju predavanja i polažu ispiti koji će biti priznati po povratku na matičnu instituciju. Za nastavno i administrativno osoblje boravci su kraći (od pet dana do dva meseca), a njihova svrha je učestvovanje u nastavi, realizacija predavačkih aktivnosti ili profesionalno usavršavanje. Stipendije obuhvataju automatski pokrivene troškove školarine, putnih troškova, a često i zdravstveno osiguranje. Pored toga, u zavisnosti od zemlje gde se ostvaruje mobilnost, studenti dobijaju 750-850 evra mesečno, a nastavno i administrativno osoblje 100-160 evra dnevno, za pokrivanje troškova života.

U narednom periodu očekuje se raspisivanje novih konkursa za Erazmus+ mobilnosti. Konkurse je najčešće moguće pronaći u odeljcima namenjenim međunarodnoj saradnji ili Erazmus+ programu u okviru internet stranica visokoškolskih institucija iz Srbije koje su u okviru Erazmus+ programa zaključile ugovore sa partnerskim ustanovama o konkretnim programima mobilnosti. Adrese pomenutih stranica moguće je pronaći na stranici Fondacije Tempus namenjenoj Erazmus+ razmenama, koja je dostupna ovde.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/24/erasmus_.png
  • /uploads/attachment/vest/24/Erasmus__mobilnosti.jpg