Навигација

Инвдивидуалне консултације за неодлучне и неопредељене матуранте у Информативном центру Фондације Темпус


Национални центар Euroguidance – Европске мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању  организује за матуранте индивидуалне консултације - разговоре, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“.   Ученици могу да се пријаве за индивидуалан разговор са психологом/саветником  до краја јуна месеца, а који се одржавају уторком у периоду 9 до 16 часова. Разговори се одвијају путем скајпа и обавезно је претходно заказивање путем регистрационог формулара.

Регистрациони формулар за пријаву

 

Проналажење одговора на питање: „Шта да радим после матуре?“ често прате и осећања несигурности, страха и збуњености. Неки имају доживљај као да су се заглавили и да немају никакву идеју куда и како даље, што често описују на следећи начин:

  • Имам довољно информација о факултетима и знам шта желим, направио сам неки ужи избор, али не знам како да донесем коначну одлуку, нпр.: Хоћу да се бавим ИТ технологијама и добар сам математичар. Спремам математику за пријемни, али не знам на ком факултету и у ком граду да се пријавим за пријемни.
  • Ништа ми није посебно интересантно и тешко ми је да замислим себе како се бавим било којим занимањем. Не знам ни како да почнем да бирам, не знам шта ми је важно.
  • Знам у чему сам добра и шта ми се допада, знам и како бих волела да изгледа моје радно место али ми је тешко да изаберем између ових опција, нпр.: Волим историју и социологију које учим и за пријемни али не знам да ли хоћу да упишем права, социологију или политичке науке. И студирање и занимања у свим областима ми делују занимљиво.  
  • Имам неколико различитих опција али свакој налазим велики број мана и никако да донесем коначну одлуку.
  • Ништа ми није посебно интересантно и тешко ми је да замислим себе како се бавим било којим занимањем. Не знам ни како да почнем да бирам које средње школе да упишем на листу жеља.
  • Донео/ла сам коначну одлуку, али сам недавно чуо/ла неке нове информације које су ме поколебале. Не знам да ли да променим одлуку.

Претходно описане ситуације су само неки од примера када можемо да препознамо да нам је потребна додатна подршка – да нас неко саслуша, да нас охрабри, да нам помогне да пронађемо информације, да размотримо питања из другачије перспективе.

За матуранте који препознају да им је потребна подршка приликом доношења одлуке могу да се пријаве за разговор у Euroguidance центру кроз два корака:

Након договореног термина, разговори се одвијају путем скајпа у трајању од 45 минута до 60 минута. У зависности од тока првог разговора, уколико је потребно, договара се време и тема наредног разговора.

Заинтересовани ученици могу да се пријаве у било ком тренутку до краја јуна месеца попуњавањем регистрационог формулара, а услуга је бесплатна. За додатна питања у вези са пријавом и организацијом разговора, у наставку погледајте одељак често постављена питања, а у случају да не можете да пронађете одговор на своје питање можете да се обратите Euroguidance центру путем мејл адресе euroguidance@tempus.ac.rs или телефоном 011/33 42 430 (опција 1- Инфо центар).

 

 

Често постављена питања

Чини ми се да је моје дете неодлучно, да ли бих ја као родитељ могла да попуним пријаву?

Одлично је што сте препознали да би вашем детету била потребна додатна подршка. С обзиром да се овакав вид разговора заснива на ангажовању ученика потребно је да они буду укључени од самог почетка тј. од пријаве.  Предлажемо вам да покажете свом детету регистрациони формулар и да га заједно попуните.

Ја сам ученик/ца осмог разреда основне школе и препознао/ла сам се у опису, да ли бих могла да се пријавим?

Да, могу да се пријаве и ученици осмог разреда попуњавањем регистрационог формулара. Потребно је да због техничких и организационих питања у пријави наведете број телефона једног од родитеља/старатеља.

Да ли постоји разлика у разговору путем скајпа у односу на разговор у Инфо центру?

Не постоји разлика у садржају разговора путем скајпа у односу на разговор у Инфо центру. Наравно, мало је другачији доживљај када са неким причамо уживо у односу на то када причамо путем скајпа, али то не утиче на квалитет разговора.

Мени би било лакше да разговарам са неким уживо, а и планирам да будем у Београду, да ли могу да се пријавим за то, а не за разговор путем скајпа?

У овом тренутку услед организационих захтева и распореда расположивих термина, првенствено за ученике ван Београда организујемо скајп разговоре.

Јесам ученик средње школе, али нисам завршна година. Да ли могу да се пријавим за индивидуалне разговоре?

У овом тренутку услед ограниченог броја термина биће разматране пријаве само ученика завршних разреда. Предлажемо ученицима осталих разреда средње школе да се прикључе неким од вебинара и предавања као први корак у одлучивању и/или подршку при доношењу одлуке.

Слике

  • /uploads/attachment/strana/128/Individualne-konsultacije-u-IC.jpg
  • /uploads/attachment/strana/128/Individualne-konsultacije-skype.jpg